Polonia comandă suplimentar puști de asalt Grot C16. Interesul pentru acestea a crescut după utlizarea de către militarii ucraineni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării din Polonia, care în 2022 s-a remarcat prin investiții majore în noi programe militare de înzestrare, peste 8,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite numai pentru tancuri, a decis să înceapă anul 2023 cu semnarea unui nou contract pentru Armata poloneză. Ministerul polonez al Apărării și Agenția Poloneză pentru Armament au început anul prin semnarea unui contract pentru aproape 70.000 de carabine Grot C16 FB-A2, calibrul 5,56x45 mm, fabricate de întreprinderea ''Broni Lucznik''.

În prima zi lucrătoare a anului 2023, 2 ianuarie, a fost semnat un contract suplimentar pentru furnizarea de puști de asalt Grot C16 FB-A2. Potrivit publicaţiei Defence24, aproape 70 de mii de puşti de asalt au fost comandate pentru Forţele Armate Poloneze, ca parte a unui contract de 826 de milioane de zloți, ceea ce echivalează aproximativ cu 188,7 milioane de dolari.

Astfel, prin achiziţia suplimentară a celor aproximativ 70 de mii de puşti de asalt Grot C16 FB-A2, Armata poloneză ar urma să deţină peste 150 de mii de puşti de acest tip.

Valoarea noului contract scoate în evidenţă un detaliu destul de interesant -  prețul unei puşti Grot C16 FB-A2 este de 2,7 mii de dolari. Trebuie remarcat faptul că, în comparație cu anul 2019, când a fost încheiat un contract pentru 18 mii de Grot, costul a crescut. Apoi, costul mediu pentru o pușcă de asalt a fost atunci de 2,23 mii de dolari.

Chiar dacă preţul puştii de asalt Grot C16 FB-A2 a crescut este corect să spunem că, în acest caz, toţi banii rămân în Polonia -  țara și își dezvoltă în continuarea propria producție de arme - fără a depinde prea mult de alte state într-un sector industrial atât de important.

De asemenea, continuarea achiziționării de puşti Grot C16 a fost influențată pozitiv de utilizare a acestor arme în condiții reale de război. Polonia a trimis un lot de puști de asalt Grot C16 către Forțele Armate ale Ucrainei.

Carabina standard Grot de 5,56 mm, care a fost dezvoltată de ''Fabryka Broni Lucznik-Radom'' în colaborare cu Universitatea de Tehnică Militară, a fost creată ca urmare a proiectului ''Sistem Modular de Arme de Calibru Mic (MSBS)''.

Designul modular permite înlocuirea rapidă a unor componente precum țeava, mecanismul de declanșare sau configurarea patului și adaptarea armei la nevoile utilizatorului - inclusiv pentru dreptaci și stângaci. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel