Polonia, contract pentru 12 noi vehicule de comandă KTO Rosomak pentru sprijinirea flotei de 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia a plasat recent o comandă pentru 12 vehicule KTO Rosomak, configurate ca centre de comandă pe roți. Această achiziție are ca scop asigurarea unui sprijin crucial pentru formidabila flotă poloneză de 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3. Agenția poloneză pentru Armament a anunțat oficial semnarea contractului, în valoare de 268 milioane PLN (67,1 milioane USD), la 27 decembrie 2023. Livrările acestor vehicule de comandă sunt așteptate să aibă loc între 2025 și 2026. KTO Rosomak, cunoscut sub numele de "Wolverine", este un vehicul militar multi-rol 8×8, fabricat de Rosomak S.A., o companie cheie în cadrul consorţiului militar industrial polonez PGZ. 

Acest transportor blindat este o variantă a modelului finlandez Patria AMV, fabricat sub licenţa, având un design modular care facilitează integrarea diferitelor tipuri de turele, arme, senzori și sisteme de comunicații pe un singur șasiu.

Proiectat cu accent pe adaptabilitate și versatilitate, Rosomak a devenit o componentă de bază în programul de modernizarea a flotei de vehicule blindate a armatei poloneze. Comandat inițial în 2002 pentru a înlocui vechile transportoare blindate SKOT 8×8 și vehiculele de luptă pentru infanterie pe șenile BWP-1, Rosomak și-a dovedit eficiența de-a lungul anilor.

Ministerul polonez al Apărării a comandat un total de 690 de vehicule, livrările începând în 2004 și încheindu-se în 2013. vehiculele de comandă nou puse în funcțiune urmează să funcționeze la nivel de batalion și vor fi echipate cu subsisteme de comunicații interne avansate și alte echipamente de comunicații esențiale. Acest lucru asigură schimbul securizat de informații clasificate, răspunzând nevoilor forţelor armate poloneze.

O caracteristică remarcabilă a blindatelor Rosomak este nivelul de protecţie împotriva minelor, capabil să reziste la explozii de până la 10 kilograme de TNT (22 lb). Arcul frontal al vehiculului se mândrește cu niveluri de protecție de până la 30 mm APFSDS, subliniind rezistența sa pe câmpul de luptă. Suspensia pneumatică, capabilă să regleze fiecare roată în mod individual, asigură o mobilitate fără egal, combinând viteza, agilitatea și confortul echipajului pe teren accidentat.

Utilizarea acestor noi vehicule de comandă de către armata poloneză ar urma să contribuie, fără îndoială, la consolidarea capacitățile Poloniei în materie de forte blindate, oferind un sprijin sporit în materie de coordonare și comunicare pentru formidabilele tancuri M1A2 Abrams, atunci cânt acestea sunt desfăşurate pe câmpul de luptă.

Polonia a cumpărat 250 de tancuri M1A2 SEP v3. Producția este programată să se încheie până în 2024, iar livrarea la începutul anului 2025. După donarea a peste 200 de tancuri poloneze T-72 către Ucraina, a fost semnat un acord între Polonia şi SUA pentru achiziționarea a 116 tancuri Abrams utilizate, în configuraţie M1A1. Primele 7 tancuri au fost deja livrate Poloniei începând cu iulie 2022.

Costul total al achiziției, cu vehiculele de sprijin, instruirea echipajelor și aprovizionarea cu muniție, va costa 23,3 miliarde PLN (aproximativ 6 miliarde de dolari). Acestea achiziţie urmează să completeze flota de 247 de tancuri Leopard 2PL, T-72 și PT-91. 28 de tancuri M1A2 SEPv2 au fost închiriate în iulie 2022 pentru a antrena echipajele până la începerea livrărilor. Primele 14 din cele 116 de tancuri M1A1 comandate au sosit la 28 iunie 2023. Alte 26 au fost livrate în noiembrie 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel