Polonia cere UE să dezvolte un sistem comun de apărare aeriană: Avem nevoie de cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărarea comună

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.

Premierul polonez Donald Tusk a cerut Uniunii Europene să dezvolte un sistem comun de apărare aeriană. Și, de asemenea, să aloce cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărarea comună, pe fondul creșterii amenințărilor de securitate, potrivt Bloomberg.

Premierul polonez a precizat că dezbaterea în curs privind consolidarea capacităților de apărare ale UE ar trebui să se încheie cu o decizie în viitorul apropiat.

,,O mulțime de bani cheltuiți bine și cu responsabilitate pentru securitatea Europei vor ține războiul departe de granițele Europei pentru o lungă perioadă de timp. Poate pentru totdeauna", a declarat Tusk la o conferință economică de la Katowice.

Această opinie a fost împărtășită și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea consideră că UE ar trebui "să-și restabilească, să-și refacă și să-și transforme" forțele armate și a susținut apelul premierului polonez pentru un sistem european comun de apărare aeriană.

De asemenea, Tusk a cerut UE să își consolideze frontierele externe, menționând că țările trebuie să își petreacă următorii ani pentru a construi un nivel de pregătire militară suficient pentru a descuraja potențialii inamici.

Varșovia a anunțat deja că dorește să se alăture Inițiativei europene Sky Shield, care implică în prezent 21 de țări. Inițiativa a fost lansată de Germania pe fondul invaziei rusești în Ucraina în 2022.

Sky Shield urmărește să reducă costurile țărilor prin coordonarea achizițiilor de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. De asemenea, ar trebui să asigure cooperarea în materie de instruire, mentenanţă și logistică.

De asemenea, cu o zi în urmă, oficialii polonezi au propus ca peste 400 de miliarde de euro din fondul de urgență al UE, destinat să ajute statele membre să se redreseze în urma pandemiei, să fie alocate pentru construirea industriei de apărare, pentru a ajuta Ucraina. Ministrul de externe și vicepremierul Wladyslaw Kosiniak Kamysz a declarat acest lucru în cadrul conferinței de apărare Defence24 Days.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel