Polonia a primit primele T-72 modernizate. O soluție și pentru tancurile României?

Tudor Curtifan / 19 dec 2019 / 13:04

Polonia a primit primele tancuri T-72 modernizate, ca parte a unui program amplu de modernizare desfășurat de Varșovia.

Modernizarea tancurilor a fost efectuată de industria națională de apărare. Bumar Labedy SA Mechanical, din Gliwice, Polonia, a anunțat că a momdernizat primele tancuri T-72. Acestea vor intra sub comanda Armatei poloneze până la sfârșitul anului.

Procesul de modernizare se desfășoară sub contractul semnat în luna iulie a acestui an.

Deși nu s-a specificat numărul de tancuri care au fost modernizate, polonezii de la Defence 24, citând surse proprii, afirmă că e vorba despre opt tancuri modernizate care vor ajunge sub comanda Forțelor Terestre Poloneze în următoarele zile.

Printre alte componente, modernizările au vizat și motoarele W-46-6 care au fost echipate cu sistem digital de pornire. Totodată, tancurile au fost echipate și cu sisteme moderne de navigație, dar și cu comunicații digitale. Polonia intenționează să modernizeze peste 300 de tancuri T-72 până în 2025.

 

Modernizarea, o soluție și pentru tancurile României?

 

(w670) 

România a deținut 30 de tancuri T-72 achiziționate la finalul anilor 1970, dar în prezent doar aproximativ cinci tancuri mai sunt în stare de funcționare. Dar, până la T-72, nici tancurile românești TR-85 nu au fost modernizate de mai bine de un deceniu, de la versiunea M1 care le-a făcut compatibile cu standardele NATO. 

Amintim că în contextul acestui proces amplu de modernizare desfășurat de Polonia, generalul Virgil Bălăceanu a subliniat în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania în vara acestui an că există perspectiva de modernizare a tancurilor și în cazul României, dacă se vor aloca fonduri iar programul va fi aprobat de CSAT și Parlament.

Acesta ne-a mărturisit că tancurile T-55 sunt depășite și trebuie ”scoase din uz după ce se va găsi o formulă de înlocuire”, precizând că e de părere că o ”asociere a Leopard 2A7 și a TR-85M1 Bizonul ar fi o soluție fericită”. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy