Polonia a activat Articolul 4. Generalul Petrescu: Armata României, solidară cu Polonia. Suntem în contact cu ei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp, prezent în Polonia la ANACONDA-20. Sursă foto: Daniel Petrescu Facebook
Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp, prezent în Polonia la ANACONDA-20. Sursă foto: Daniel Petrescu Facebook

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni.

"Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului", a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

Marţi, doi oameni au murit după ce două rachete au lovit satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, după cum a relatat presa locală preluată de Reuters.

Polonia a decis, marţi seară, să ridice nivelul de alertă la anumite unităţi militare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni.

Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că "părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi". 

Articolul 4 a mai fost activat și la începutul invaziei ruse din Ucraina, atunci când România, Polonia și statele baltice au solicitat ”împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii Aliaţilor" ( Bogdan Aurescu, twitter, 24 februarie 2022).


Biden spune că racheta care lovit Polonia este posibil să nu fi venit din Rusia

 

Există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia, a spus Biden, după o întâlnire de urgență a liderilor NATO convocată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare."Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden."Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel