Reuniune de urgență a NATO, miercuri. Biden spune că racheta care lovit Polonia este posibil să nu fi venit din Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat.

Polonia a decis, marţi seară, să ridice nivelul de alertă la anumite unităţi militare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni.

Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că "părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi".

Există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia, a spus Biden, după o întâlnire de urgență a liderilor NATO convocată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

"Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA, conform Reuters și Agerpres.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare."Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden."Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el.

Explozia de marți de la o instalație de cereale din apropierea graniței cu Ucraina a avut loc în momentul în care Rusia a declanșat un val fără precedent de 100 de atacuri cu rachete, care au vizat infrastructura energetică ucraineană, stârnind temeri că conflictul s-ar putea răspândi în țările vecine, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a calificat rapoartele privind aterizarea rachetelor ruse în Polonia drept „provocare deliberată”, neagând că au fost efectuate lovituri asupra țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel