Polonezii au testat cu succes noile NAREW. MBDA a accelerat livrările sistemelor cu rază scurtă după războiul din Ucraina

Sistem cu rază scurtă de acțiune de tip NAREW. Foto: MBDA
Sistem cu rază scurtă de acțiune de tip NAREW. Foto: MBDA

Primele două sisteme cu rază scurtă de acțiune de tip NAREW dezvoltate de gigantul european MBDA au ajuns în Polonia unde se desfășoară cu succes ultimele teste.

Potrivit unui comunicat emis de către cei de la MBDA, împreună cu companii locale poloneze sub egida Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), s-au făcut progrese în ceea ce privește accelerarea programului de livrare a sistemelor cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) produse de MBDA - NAREW.

Astfel, primele două sisteme sunt deja în Polonia unde au fost testate de Armata poloneză, urmând integrare și testarea finală înainte de livrarea către client.

Implementarea programului a decurs extrem de rapid după ce anul trecut Ministerul Apărării din Polonia a anunțat încheierea fazei analitice a programului și implementarea sistemului de rachete sol-aer (SAM) NAREW.

Compania Polska Grupa Zbrojeniowa a fost desemnată principalul contractor pentru dezvoltare acestui proiect, evaluat la câteva zeci de miliarde de zloţi. Contractul include și suport logistic și instruire.

 

Agresiunea rusă a grăbit planurile Poloniei de înzestrare cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune NARAW

 

De precizat că în contextul agresiunii barbare și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, Polonia a decis să accelereze programul de înzestrare cu sisteme NARAW dezvoltate de MBDA.

Noul sistem de rachete sol-aer va contracara majoritatea țintelor aeriene, cum ar fi avioanele și elicopterele, precum și rachetele de croazieră. Este proiectat să acopere atât bazele aeriene, cât și pe cele ale forțelor terestre. Sistemul NAREW ar urma să fie interoperabil cu SAM-uri cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Poprad. 

Potrivit celor de la Air-cosmos, contractul semnat între Polonia și gigantul european MBDA prevede livrarea unui sistem anul acesta, urmat de încă două în 2023.

Varșovia urmărea inițial demararea programului din 2027, însă acesta a fost adus mai aproape cu 5 ani ca urmare a agresiunii ruse. Polonia va achiziționa un total de cel puțin 23 de sisteme.

Sisteme de ultimă generație cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) de tip NAREW au o rază de acțiune de 25 de kilometri și dezvoltă o viteză de Mach 1.

CITEȘTE ȘI: MBDA propune înzestrarea Armatei române cu sisteme VL Mica și Mistral 3. SHORAD/VSHORAD, una din lecțiile războiului din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel