Poate Arabia Saudită să producă rachete balistice?

S.I. Catalin |
Data publicării:

Temerile că Arabia Saudită ar putea urmări construirea de arme nucleare s-au amplificat după publicarea unor informaţii potrivit cărora Regatul a lansat un program intern de rachete balistice. Experții de la Institutul Middlebury din Washington DC au declarat miercuri că, după ce au examinat mai multe imagini prin satelit, a ajuns la concluzia că Arabia Saudită a construit o bază de rachete în provincia al-Watah, lângă capitala Riyadh.

Conform unui articol publicat de ziarul The Washington Post, Arabia Saudită pare să fi construit o uzină pentru rachete balistice, ceea ce ar putea ameninţa să declanşeze o nouă cursă de înarmare în Orientul Mijlociu. Riadul deja deţine rachete balistice cumpărate din afara ţării, dar încă nu a construit propriile sale rachete. Câţiva experţi au avertizat că acest lucru ar putea semnala o dorinţă a saudiţilor de a se înarma nuclear.

Imagini din satelit, obţinute în noiembrie 2018, păreau să arate o uzină de rachete balistice în apropierea oraşului Al-Watah, conform The Washington Post.

Uzina este amplasată în apropierea unei baze saudite pentru rachete.

O echipă condusă de expertul nuclear Jeffrey Lewis, de la Institutul pentru Studii Internaţionale din Middlebury, statul american Vermont, a descoperit imaginile.

Lewis a susţinut că imaginile ridică „posibilitatea ca Arabia Saudită să urmărească să construiască rachete cu rază de acţiune mai mare şi să urmărească obţinerea de arme nucleare”.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a avertizat anul trecut că Arabia Saudită va urmări să se înarmeze nuclear dacă Iranul, rivalul său regional, dobândeşte astfel de arme.

Prinţul a declarat: „Arabia Saudită nu doreşte să achiziţioneze nicio bombă nucleară, dar dacă Iranul va dezvolta o bombă nucleară fiţi siguri că vom face acelaşi lucru cât mai curând posibil”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel