Planul era ca Armata română să dețină și blindate amfibii. Programul 8x8 din care s-a născut Piranha V era inițial „amfibiu”

Sursă foto: General Dynamics European Land Systems
Sursă foto: General Dynamics European Land Systems

Georgrafia României, dar și conflictul din ultimele zile din Ucraina, a arătat importața transportoarelor blindate amfibii. 

Programul 8x8 al României din care s-a născut Piranha V, un model de colaborare industrială de succes, prevedea inițial și transportoare amfibii.

Prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, în una din edițiile recente, Viorel Manole, directorul Patromil a făcut câteva referiri despre faptul că programul 8x8 s-a „rupt” de componenta flotabilă.

Directorul Patromil a adus în discuție programul transportorului 8x8, în momentul în care s-a referit la înzestrarea cu sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), care nu vor mai fi la pachet, după ce licitația pentru sisteme portabile MANPADS a fost demarată.

„Noi am „rupt” și programul 8x8 flotabil de cel neflotabil. Când de fapt noi am avut un singur program care s-a numit TBT (Transportor blindat pentru trupe) și care în specificații ar fi trebuit să fie flotabil. Necesitate există în continuare. Aici Moreniul (n.r. - Automecanica Moreni) poate juca un rol important, într-un posibil viitor program pentru transportoare blindate amfibii”, a conchis Viorel Manole, directorul Patromil.

În programul Piranha V, ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial.

Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. Din cele 227 de transportoare blindate Piranha V, 131 vor fi construite în țară în baza unui alt contract, proces care a început deja la Uzina Mecanică București.

 

Ce spune MApN despre transportoare blindate amfibii pentru Armata română

 

Amintim că în cursul anului trecut DefenseRomania s-a interesat dacă există interes din partea MApN cu privire la un posibil viitor program de înzestrare cu transportoare blindate amfibii.

Potrivit MApN, în funcție de „necesitățile și solicitările beneficiarilor” din categoriile de forță, se va lua o decizie în viitor în ceea ce privește achiziționarea de transportoare blindate amfibii.

„În ceea ce privește configurația transportorului blindat pentru trupe PIRANHA V, aceasta nu poate fi modificată, întrucât a fost stabilită contractual. În funcție de necesitățile și solicitările beneficiarilor (categoriile de forțe), în viitor, se va avea sau nu în vedere derularea unui program de înzestrare pentru dotarea cu transportoare blindate flotabile pentru trupe”, ne-a precizat în exclusivitate MApN la vremea respectivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel