Piranha 3 e doar vârful aisbergului. Implicarea României în reforma Armatei moldovene - un proces complex. Chișinăul salută sprijinul României

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportoare blindate Piranha 3. Foto: Defence Blog
EXCLUSIV
Transportoare blindate Piranha 3. Foto: Defence Blog

Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova a primit recent transportoare blindate Piranha 3. Confruntată cu un atac hibrid intens din partea Rusiei și tentative de destabilizare și de stopare a drumului pro-european, inclusiv prin lovitură de stat, Republica Moldova a înțeles importanța reformelor inclusiv în zona militară.

Publicația DefenseRomania a avut oportunitatea să fie primită la Ministerul Apărării de la Chișinău de către Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare. Delegația României a fost condusă de col. (r.) Ion Petrescu.

Valeriu Mija a discutat despre sprijinul pe care îl oferă România, precum și colaborarea dintre Armata română și Armata Națională a Republicii Moldova.

De precizat că prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiativă co-prezidată de România, alături de Germania și Franța, Republica Moldova a primit transportoare blindate Piranha 3 germane.

Rolul României în sprijinirea reformelor Armatei moldovene e însă mult mai complex iar transferul tehnică militară, precum a fost cazul transportoarelor Piranha 3 donate de Germania, e doar vârful aisbergului. 

Pe lângă operațiuni de instruire la nivelul Forțelor pentru Operații Speciale, România oferă suport inclusiv la nivelul de doctrină militară, concept pe care Armata română e organizată pe principii occidentale.

 

Republica Moldova mulțumește poporului român și României pentru sprijinul necondiționat. Implicarea României în procesul de reformă al Armatei moldovene e complexă

 

2. Armata Naț... (republica-moldova_83595500.jpg)

Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md

Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, a vorbit despre acest proces de reforme.

În exclusivitate pentru DefenseRomania el a ținut să mulțumească poporului român și României pentru sprijinul necondiționat acordat.

Pentru conducerea Republicii Moldova și guvernul pro-eruopean, România e catalogată ca partenerul strategic, tradițional și personal, o spun mereu, ajutorul, atitudinea și asistența României față de Republica Moldova au fost necondiționate, transparente și sincere.    

Trebuie menționată foaia de parcurs semnată de președintele Iohannis și președintele Maia Sandu în noiembrie 2022, o nouă manifestare a intențiilor noastre sincere. Trebuie să menționăm și mai multe ședințe interguvernamentale între România și Republica Moldova unde au fost semnate mai multe acte tehnice și legislative care pun bazele dezvoltării bilaterale. Apreciez cu sinceritate efortul și asistența Ministerului Național al Apărării român față de Republica Moldova. Acest sprijin s-a axat pe mai multe domenii, aspectul tehnico-material, cel umanitar și cel conceptual doctrinal unde noi am primit asistență sub formă de metodologie, experiență și expertiză.

Avem două comisii mixte bilaterale conduse de doamna secretar de stat al MApN Simona Cojocaru și de mine, unde sunt puse bazele unor lucruri mai efective și eficiente în colaborarea noastră. Vreau cu această ocazie să exprim gratitudine poporului român și României pentru acest suport necondiționat, a declarat în exclusivitate pentru DefenseRomania secretarul de stat Valeriu Mija.

Urmărește integral inteviul pe care l-a acordat DefenseRomania la Chișinău Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare

 

Amintim că prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova co-prezidată de România, Armata Națională a R. Moldova a primit transportoare blindate Piranha 3 din Germania.

E vorba de 19 transportoare care vor fi donate Moldovei, din care 6 deja au ajuns la Chișinău.

CITEȘTE ȘI: Cum ajută România? Piranha 3 pentru R. Moldova - la intervenția Armatei. Forțele speciale române antrenează militari moldoveni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel