Piloții ”au făcut o treabă grozavă”. Ucrainenii spun că au lovit o țintă foarte valoroasă: Punctul de comandă al unei grupări operativ-strategice ruse

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avion de tip Su-27 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei
Avion de tip Su-27 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei

Militarii ucraineni au lovit Punctul de Comandă al Grupării Centrale de Forțe ruse dislocat în orașul Luhansk, situat la 100 - 110 km de linia frontului.

Informația a fost făcută publică de Centrul de Comunicare Strategică (CCS) al Forțelor Armate ucrainene.

În după-amiaza de sâmbătă mai multe explozii au avut loc în orașul ucrainean ocupat Luhansk, ca urmare a unui atac ucrainean cu rachete. Din primele informații ale surselor locale a fost lovită „Uzina de construcție de mașini 100”, unde forțele ruse repară echipamente și staționează militari, pentru ca în cursul serii, CCS să precizeze că ținta lovită este chiar Punctul de Comandă al Grupării Centrale de Forțe.

Aviația ucraineană a confirmat parțial informația, în dimineața de duminică, când a anunțat o lovitură reușită în  regiunea Lugansk asupra unui obiectiv inamic, fără a preciza însă natura țintei.

„Le mulțumim piloților Forțelor Aeriene pentru o lovitură reușită și, cel mai important, eficientă asupra unui obiectiv inamic din regiunea Luhansk, pe 13 aprilie 2024. Piloții ucraineni au făcut o treabă grozavă și s-au întors la bază”, a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene.

Forțele Aeriene ucrainene au asigurat că atacurile vor continua, cu condiția să primească muniție occidentală.

„Vor fi mai multe astfel de lovituri în spatele inamicului când Ucraina va primi MAI MULTE rachete de la partenerii noștri occidentali.”

Dacă se confirmă că a fost lovit Punctul de Comandă al Grupării Centrale de Forțe, ținta este una foarte importantă, comparabilă cu Cartierul General al Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol, atacat de mai multe ori cu rachete de ucraineni. În urma atacurilor repetate, comanda flotei a fost dezorganizată, iar unitățile de nave precum și alte structuri subordonate au suferit pierderi în urma atacurilor ucrainene ulterioare cu rachete.

Gruparea Centrală de Forțe ruse – una de nivel operativ-strategic, acționează pe două direcții principale de ofensivă - Toretsk (nord-vest de Horlivka) și Pokrovsk (nord-vest de Avdiivka), potrivit analistului militar ucrainean Kostyantyn Mashovets, citat în repetate rânduri de ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).

Comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Syrsky, a anunțat, sâmbătă dimineața, că ”situația s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile pe frontul de est”, pe direcțiile Pokrovsk, Lyman și Bakhmut. În direcția Pokrovsk, ”inamicul încearcă să treacă prin apărarea noastră, folosind zeci de tancuri și BMP-uri.”

În eventualitatea dezactivării Punctului de Comandă al Grupării Centrale de Forțe, cu siguranță un element de dispozitiv adânc îngropat în pământ, în următoarele zile până la câteva săptămâni ar trebui să se vadă o anumită perturbare a acțiunilor de luptă ruse pe direcția Pokrovsk.

Pe 28 martie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a înmânat medalia Steaua de Aur comandantului Grupării Centrale de Forțe Ruse, generalul-colonel Andrei Mordvichev. Oficialii ruși au lăudat anterior Gruparea Centrală de Forțe și pe Mordvichev pentru ocuparea localității Avdiivka.

Gruparea Centrală de Forțe ruse este constitută din Armata 2 Arme Combinate, Armata 41 Arme Combinate, Divizia 90 Tancuri – cele trei structuri luptătoare de bază Regiunii Militare Centrale, la care a fost adăugat Corpul 1 Armată al autoproclamatei Republici Donețk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel