Peste o sută de mii de oameni au fugit deja din Nagorno-Karabah în Armenia

Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Se estimează că 120.000 de oameni locuiau în Nagorno-Karabah până săptămâna trecută, când Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii după o operațiune militară care a durat 24 de ore.

„Mulți dintre ei sunt înfometați, epuizați și au nevoie de ajutor imediat”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. „UNHCR și alți parteneri umanitari își intensifică sprijinul pentru autoritățile armene, dar există o nevoie foarte urgentă de asistență internațională”, a adăugat Grandi.

Potrivit agenției AFP, purtătoarea de cuvânt a premierului armean Nikol Pashinyan, Nazeli Bagdasarjan, a confirmat, de asemenea, că a fost depășit pragul de o sută de mii de refugiați.

Armenii au început să fugă din Nagorno-Karabah după ce Azerbaidjanul a lansat săptămâna trecută o operațiune militară în regiunea muntoasă pentru a prelua controlul asupra acesteia. Nu după mult timp, trupele azere au străpuns pozițiile defensive ale separatiștilor armeni și autoritățile din Karabah au capitulat.

Locuitorii armeni din Karabakh fug de frica persecuției și curățării etnice, în ciuda declarațiilor de la Baku care îi asigură că le vor respecta drepturile.

Președintele armean Nikol Pashinyan a declarat joi că toți armenii din în Nagorno-Karabah vor pleca în zilele următoare și a acuzat Azerbaidjanul de epurare etnică. Baku neagă acest lucru.

Nagorno-Karabah este parte a Azerbaidjanului, recunoscut la nivel internațional.

Având sprijinul Erevanului, separatiștii armeni locali au preluat controlul asupra enclavei din Karabah și asupra teritoriului adiacent într-un război sângeros care s-a încheiat în 1994.

La peste două decenii distanță, în 2020, Azerbaidjanul a recucerit districtele adiacente regiunii și o parte din Karabakh, în urma a șase săptămâni de luptă cu Armenia.

Un armistițiu intermediat de Rusia a fost în vigoare până săptămâna trecută, când forțele azere au reușit să preia întreaga regiune Nagorno Karabah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel