Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul blindat multi-rol SERVAL. Sursa Foto: Compania franceza Nexter
Vehicul blindat multi-rol SERVAL. Sursa Foto: Compania franceza Nexter

Ministerul francez al Apărării a comandat, la sfârșitul anului 2020, primele 364 de vehicule blindate SERVAL de la Nexter și Texelis. Aceste vehicule ar urma să înlocuiască treptat transportoarele blindate VAB, aflate de mai bine de 40 de ani în dotarea Forţelor Armate Franceze.

Contractul a fost semnat, pe 23 decembrie 2020, prin intermediul Agenției Franceze pentru Armament (Direction générale de l'armement, DGA), dar a fost anunțat oficial pe 15 ianuarie 2021. Într-un articol pentru ziarul francez La Tribune, ziaristul Michel Cabirol, preocupat de domeniul apărării, susţine că prețul unui vehicul militar multi-rol se va ridica la 1,2 milioane de euro (sau 436,8 milioane de euro pentru primele 364 Serval).

Publicaţia americană Defense News precizează că este de aşteptat ca Armata Franceză să primească primele 108 vehicule blindate SERVAL în 2022. 

Potrivit unui comunicat de presă, citat de publicaţiile Military Leak şi European Defence Review, contractul încheiat de DGA cu companiile Nexter și Texelis – care formează consorţiul GME SERVAL – prevede că în prima jumătate a anului 2022 să fie livrate 12 vehicule, urmate de alte 96 în a doua jumătate a anului. După alte surse, Armata Franceză ar urma să primească, până la sfârşitul anului 2030, un total de 978  de vehicule blindate multi-rol SERVAL.

SERVAL este un vehicul blindat multi-rol, cu o greutate de 15 tone, conceput pentru a înlocui vehiculele blindate VAB, aflate de mai bine de 40 de ani în dotarea Forţelor Armate Franceze.

Achiziţia vehiculelor SERVAL 4x4 reprezintă o etapă importantă în programul de înzestrare SCORPION al Forțelor Armate Franceze. Aceste vehicule de luptă întregesc programul SCORPION, alături de vehiculele bindate JAGUAR și GRIFFON, care trebuie să reînnoiască vechea flotă de vehicule blindate a Forțelor Armate Franceze. 

Toate aceste vehicule blindate – sub diferitele lor configuraţii – vor fi conectate printr-un nou sistem de comunicații care le va permite să facă schimb de informaţii în timp real - Scorpion Combat Information System.

SERVAL ar urma să fie produs în trei versiuni/ configuraţii: vehicul de patrulare; vehicul de culegere de informaţii și recunoaștere; vehicul de comunicații şi război electronic. A fost gândit şi proiectat să funcționeze în zone de conflict, iar gradul ridicat de mobilitate face ca acest vehicul să fie ideal pentru a opera în astfel de condiţii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel