Pentru prima dată după 10 ani, nave de luptă din Rusia și NATO vor participa împreună la un exercițiu multinațional

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 10.12.2020, că forțe și mijloace din compunerea flotei vor participa la exercițiul multinațional AMAN-2021, care va fi efectuat în luna februarie, în apele teritoriale ale Pakistanului. La acesta vor fi reprezentate Forțele Navale din 30 de țări, inclusiv din state membre NATO.

,,La Sevastopol, s-a desfășurat, în regim online, o conferință de planificare pentru participarea Forțelor Navale ale Federației Ruse la exercițiul internațional AMAN-2021, care va fi executat în acvatoriul portului pakistanez Karachi (Marea Arabiei). Inițiatorii elaborării acțiunilor comune au fost reprezentanții Forțelor Navale ale Republicii Islamice Pakistan, pe teritoriul căruia va avea loc exercițiul internațional”, se arată în comunicatul de presă al flotei, preluat de agenția Tass.  

Peste 30 de țări și-au confirmat participarea la exercițiu, dintre care aproximativ 10 vor fi reprezentate de structuri navale, iar restul de observatori oficiali. Pe lângă navele pakistaneze și ruse, la exercițiu vor mai fi prezente Forțele Navale din SUA, Marea Britanie, China, Japonia, Turcia, Filipine, Sri Lanka, Indonezia și Malaezia.

,,Participarea la un exercițiu comun a navelor rusești și a celor din state membre NATO va avea loc, pentru prima dată, după 10 ani de la finalizarea exercițiului anterior Bold monarch-2011, desfășurat în largul coastelor Spaniei”, au remarcat reprezentanții FRMN.

Aceștia au precizat că Forțele Navale ale Federației Ruse vor fi reprezentate la exercițiu de forțe și mijloace ale FRMN. Contingentul rus va include o subunitate de infanterie marină, un detașament de deminare, o fregată, o navă de patrulare și un remorcher de salvare.

Potrivit datelor prezentate de FRMN, scopurile exercițiului AMAN-2021 vizează consolidarea și dezvoltarea cooperării militare dintre țările participante, în interesul asigurării securității și stabilității pe mare, precum și realizarea unui schimb de experiență între marinari pentru respingerea amenințărilor reprezentate de pirateria maritimă, în zonele de transport maritim intens.

Comentariul autorului: Participarea comună la un exercițiu multinațional de o asemenea anvergură reprezintă un lucru pozitiv, dar nu poate fi interpretat ca un semnal de îmbunătățire a relațiilor dintre Rusia și NATO.

După cum se poate remarca din lista participanților, nu este vorba de un exercițiu bilateral între Rusia și NATO, ci de un exercițiu amplu, la care vor fi prezente state diverse, între care se află chiar și China și Japonia.

În ceea ce privește FRMN, trebuie spus faptul că aceasta desfășoară periodic exerciții cu nave de luptă din Turcia, care este stat membru NATO. Ultima activitate de acest gen a avut loc în luna martie 2019, când în portul Novorossiysk au ancorat două nave de luptă turcești, respectiv corveta Burgazada și dragorul maritim Akchay. Ulterior, acestea au ieșit în Marea Neagră, unde au executat exerciții comune cu nave de luptă ale FRMN (nava de patrulare Vasili Bykov și dragorul Valentin Pikuli).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel