Pentru a se proteja de Rusia, Marina Suedeză îşi mută comandamentul într-o bază subterană

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Sediul marinei suedeze a fost mutat într-o bază subterană din insula Musko, la 40 km de Stockholm, relatează The Guardian, citând un purtător de cuvânt al marinei.

„Baza Muskö este unică din perspectiva fortificației, este o zonă subterană la fel de mare ca orașul Stockholm", a declarat Remecca Landberg, șefa departamentului de comunicare al Marinei Suedeze.

Ea a subliniat că comandamentul marinei trebuie să fie fiabil și să funcționeze chiar în situaţiile unui atac, ceea ce face din Muskö „cea mai bună opțiune". "Forțele armate trebuie să își adapteze operațiunile pentru a face față provocărilor pe care le prezintă mediul extern", a remarcat ea.

Niklas Granholm, un analist senior la Swedish Defense Research Agency, a declarat că decizia de a muta sediul marinei se poate baza pe calculul că numai insula Muskö ar fi protejat în mod adecvat dacă Rusia ar folosi armament greu, în cazul unui conflict militar.

La 1 septembrie, ministrul suedez al Finanțelor, Magdalena Andersson, a anunțat că intenționează să introducă o nouă taxă pentru bănci, care să facă posibilă creșterea bugetului militar, având în vedere prezența militară în creștere a Rusiei în Marea Baltică și relațiile tensionate dintre Stockholm și Moscova.

Baza Muskö este o bază navală subterană din insula Muskö, construită pentru Marina Suedeză în anii '50 și '60. Acesta a fost proiectat să fie o bază sigură pentru submarine și nave mici de suprafață în timpul unui război nuclear. 

Baza a fost abandonată în 2004, datorită faptului că tensiunile internaționale între state erau destul de reduse, dar şi datorită unui buget mai mic pentru apărare acordat Marinei Suedeze. În momentul de fata baza este parțial utilizat ca șantier naval comercial și pentru ancorarea unor nave ale marinei. Baza are un spital și docuri subterane unde navele pot fi ascunse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel