Pentru a doua oară în acest an, Rusia concentrează din nou trupe la granița cu Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul american Washington Post a informat, citând surse proprii, că, în ultimele săptămâni, mai mulți oficiali din SUA și Europa au semnalat faptul că Rusia concentrează din nou trupe la granița cu Ucraina, după exercițiile militare ruso-belaruse Vest-2021.

“În zonă au fost reluate mișcările trupelor ruse, pe măsură ce Kremlinul adoptă o linie mai dură față de Ucraina”, scrie publicația americană, citată de agenția de presă rusă Interfax.

Potrivit jurnalului american, pe rețelele de socializare au apărut recent mai multe materiale video, în care sunt prezentate trenuri și convoaie militare rusești ce transportă cantități mari de echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete, în sudul și vestul Rusiei.

După cum au semnalat sursele publicației americane, oficialii ruși, începând cu președintele Vladimir Putin, și-au intensificat retorica în ultimele luni, atacând legăturile Kievului cu Occidentul.

Washington Post a atras atenția și asupra faptului că, în ultimul timp, conflictul dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de ruși din Donbas a intrat într-o nouă etapă.

Jurnaliștii americani constată că această situație se dezvoltă pe fondul agravării relațiilor dintre Moscova și NATO, după ce Rusia și-a suspendat misiunea diplomatică de la sediul Alianței.

Comentariul autorului: În ultima perioadă, se constată o tensionare a situației de securitate de-a lungul întregii linii de contact dintre Rusia și NATO, începând din Marea Barenț, Regiunea Mării Baltice, Regiunea Mării Negre și chiar mai departe până în Marea Mediterană. Același lucru se întâmplă și la frontiera estică a statului rus, în relațiile cu SUA, în zona Mării Bering și Alaska, Oceanul Pacific și chiar în Marea Japoniei.

În toate aceste zone, au loc demonstrații de forță ale părților, manifestate prin desfășurarea de exerciții de amploare, sunt efectuate misiuni de cercetare aeriană ori au loc zboruri ale avioanelor strategice. De multe ori, toate aceste acțiuni generează incidente navale sau aeriene, în care nave de luptă sau avioane, în special rusești și americane, se apropie la distanțe extrem de mici, periculoase pentru navigație.

În ceea ce privește situația din proximitatea Ucrainei, informațiile apărute în publicația americană sunt corecte și surprind realitățile din teren. În timp ce rețele de socializare semnalează mișcări de trupe ruse în vestul și sudul țării, reprezentanții ruși anunță dislocări de forțe pentru desfășurarea unor activități de pregătire pentru luptă atipice, în special în peninsula Crimeea.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, sub pretextul desfășurării de exerciții de control la încheierea perioadei de instrucție de vară, Rusia a transferat mai multe mii de militari în poligoane din Crimeea și în special în poligonul Opuk. Este vorba atât de trupe ale Forțelor Terestre din Regiunea Militară Sud, respectiv din cadrul Armatei 49 arme întrunite Stavropol, cât și Trupelor de Desant Aerian, în special aparținând Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiysk.

De asemenea, pe rețelele de socializare, au apărut mai multe postări din 27, 28 și 29 octombrie, care semnalează deplasarea unei brigăzi de rachete din Regiunea Bryansk din vestul Federației Ruse către frontiera cu Ucraina și a mai multor platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, în special tancuri, din Ținutul Krasnodar în Crimeea.

Trebuie remarcat faptul că aceste mișcări au început la numai o zi după ce Ucraina a întrebuințat, pentru prima dată, o dronă de cercetare și atac de tip Bayraktar TB-2 pentru distrugerea unor instalații de artilerie ale separtiștilor din Donbas.

Este posibil ca această măsură decisă de comandanții militari ucraineni să reprezinte factorul declanșator pentru escaladarea tensiunilor din Donbas și implicit dintre Federația Rusă și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel