Mai mulţi oficiali de la Pentagon susţin că Ucraina nu poate recupera prea curând Peninsula Crimeea

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) în fața congresmenilor din cadrul Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor. Acesta evaluare îi va supăra cu siguranță pe oficialii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.

 

 

Pentagonul nu crede că Ucraina are - sau va avea în curând - capacitatea de a forța trupele rusești să părăsească peninsula pe care Rusia a anexat-o în urmă cu aproape nouă ani, a informat joi publicaţia americană Politico.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Pentagonului au comunicat aceste concluzii legiuitorilor americani într-o reuniune secretă de informare. Publicaţia mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă.

La reuniune au participat patru înalţi funcţionari de la Ministerul Apărării american şi congresmeni din Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor.

Nu este clar care a fost firul logic prin care funcţionarii americani au ajuns la această concluzie, menţionează Politico, deşi ''indicaţia a fost clară'' pe această temă: ''Pentagonul nu crede că Ucraina are capacitatea - sau ar putea avea în curând capacitatea - de a obliga trupele ruse să iasă din peninsula pe care Moscova a capturat-o acum aproape un deceniu''.

Politico aminteşte că evaluarea acestor funcţionari coincide cu declaraţiile făcute recent de generalul american Mark Milley, şeful Statului Major Comun.

,,Susţin în continuare că pentru acest an va fi foarte, foarte greu ca forţele ruse să fie respinse din punct de vedere militar de peste tot, de pe fiecare centimetru din Ucraina şi din (teritorii din) Ucraina ocupate de Rusia'', a declarat Milley la o reuniune oficială.

Forțele rusești au ocupat Crimeea din 2014, iar peninsula este împânzită de sisteme de apărare aeriană și de zeci de mii de soldați. Multe dintre aceste forțe militare sunt acum în tranşee fortificate care se întind pe sute de kilometri, confruntându-se cu trupele ucrainene de-a lungul fluviului Nipru.

Un „omuleț verde” al Federației Ruse în Crimeea. Sursă foto: Atlantic Council.

Problema recuceririi Crimeei este una controversată de luni de zile, deoarece oficialii americani și europeni insistă că peninsula face parte din punct de vedere legal din Ucraina, în timp ce deseori au reţineri în a înzestra armata ucraineană pentru a putea demara o nouă contraofensivă.

Publicaţia Politico susţine că administrația Zelenski a fost "deranjată" de remarcile lui Milley, în timp ce Ucraina se pregătește pentru ofensive majore în această primăvară. Ucrainenii notează, de asemenea, că serviciile de informații americane despre capacitățile lor militare au ratat în mod constant ținta pe parcursul războiului care durează de aproape un an.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel