Pentagonul și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei: Rachetele ATACMS sunt un măr al discordiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.

,,Departamentul de Stat se uită la oportunități, Departamentul Apărării se uită la amenințări. Oamenii de la Departamentul Apărării ar spune că trebuie să se gândească la avantajele și dezavantajele fiecărei decizii privind armele, iar această responsabilitate le revine", susţine o sursă oficială, citată de Politico sub protecţia anonimatului.

Astfel, atunci când evaluează necesitatea de a livra arme Kievului, Departamentul de Stat și Pentagonul vin cu puncte de vedere diferite și se mișcă într-un ritm diferit, spune sursa Politico.

Articolul precizează că rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care președintele Joe Biden a acceptat să le trimită Ucrainei săptămâna trecută, după mai bine de un an de dezbateri, reprezintă un nou exemplu al modului în care se iau deciziile la Washington, deoarece Pentagonul s-a opus inițial livrării acestora, deoarece SUA nu avea nicio rachetă disponibilă în propriul arsenal.

Oficiali americani anonimi au declarat presei că persoanele aflate la conducerea Pentagonului au o abordare echilibrată pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă în contextul conflictului mai larg.

 

Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice

 

Se spune că, deocamdată, oficialii americani sunt încă îngrijorați de escaladarea conflictului, dar se concentrează din ce în ce mai mult pe asigurarea faptului că Pentagonul are suficiente arme în depozitele sale, în cazul în care SUA se confrunta cu situații neprevăzute.

În ultimele două săptămâni au părut informaţii că administrația președintelui american Joe Biden a decis să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune chiar înainte de vizita președintelui Volodimir Zelenski în SUA, dar a decis să nu anunțe public acest lucru.

Potrivit Financial Times, SUA vor trimite rachete în viitorul apropiat, inițial în cantități mici, au precizat sursele mass-media.

NBC News susține că Biden i-a spus lui Zelenski, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, că Washingtonul va livra un număr mic de rachete ATACMS pentru a ajuta în războiul cu Rusia.

Washingtonul și-a explicat anterior refuzul de a livra rachete cu rază lungă de acțiune prin faptul că Statele Unite nu au stocuri suficiente de astfel de arme. Un alt motiv, pe care oficialii americani nu l-au exprimat public, este teamă de escaladare din partea Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel