Pentagonul prezintă pentru prima dată conceptul XM30 care va înlocui legendarul vehicul de luptă M2 Bradley (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
XM30 este un vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) de ultimă generație proiectat de Armata SUA pentru a înlocui vehiculul de luptă M2 Bradley.
XM30 este un vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) de ultimă generație proiectat de Armata SUA pentru a înlocui vehiculul de luptă M2 Bradley.

XM30 este un vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) de ultimă generație proiectat de Armata SUA pentru a înlocui vehiculul de luptă M2 Bradley. Vehiculul face parte din programul Optionally Manned Fighting Vehicle, permițând operarea cu sau fără echipaj uman. XM30 reprezintă o actualizare semnificativă, abordând diverse capabilități pentru războiul modern. Recent a fost dezvăluit un concept, care prezintă designul său futurist și semnalează inceputul unei noi ere pentru infanteria mecanizată a U.S. Army.

Ca parte a unui demers semnificativ de modernizare a forțelor militare terestre ale SUA, armata americană a prezentat recent conceptul XM30, un vehicul de luptă mecanizat de infanterie de ultimă generație, gata să redefinească dinamica câmpului de luptă. Acest vehicul de luptă futurist este pregătit să înlocuiască legendarul vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley.

XM30, dezvoltat ca parte a programului militar OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle) al U.S. Army, reprezintă un salt în tehnologia militară prin capacitatea sa de a efectua operațiuni atât cu, cât și fără echipaj la bord. Această caracteristică subliniază o schimbare strategică către mijloace mai versatile și controlate de la distanță pe câmpul de luptă.

Youtube video image


XM30 se mândrește cu capacități care le depășesc cu mult pe cele ale predecesorului său, M2 Bradley, care a fost un element de bază în operațiunile militare americane din 1981. Bradley, în ciuda numeroaselor actualizări, și-a atins limitele în ceea ce privește integrarea sistemelor electronice moderne, a blindajului și a sistemelor suplimentare de protectie.

Vehiculul de luptă pentru infanterie XM30 este proiectat pentru a oferi un avantaj decisiv în situații unei confruntari directe in camp deschis.

U.S. Army lasa sa se intelega ca acest nou blindat ar urma sa permita infanterie să detecteze și să elimine ținte aflate dincolo de raza de acțiune a inamicului, sporind astfel capacitatea de supraviețuire și eficiența forțelor terestre americane. Integrarea de sisteme robotizate și semiautonome sporește și mai mult abilitățile vehicululuipe câmpul de luptă.

La 26 iunie 2023, armata SUA a finalizat faza inițială de proiectare digitală a OMFV, redenumindu-l ulterior XM30. Această evoluție a urmat atribuirii a cinci contracte cu preț fix ferm pentru faza de proiectare fizica a OMFV către contractori importanți din domeniul apărării, inclusiv Point Blank Enterprises, Oshkosh Defense, BAE Systems Land and Armaments, General Dynamics Land Systems și American Rheinmetall Vehicles. Valoarea totală a acestor contracte s-a ridicat la aproximativ 299,4 milioane de dolari.

Filiala americană a companiei germane Rheinmetall și producătorul de vehicule militare General Dynamics Land Systems [GDLS] sunt ultimii concurenți rămaşi în cursa pentru construirea noului vehicul de luptă pentru infanterie (IFV), înlocuitor al M2 Bradley. Cele două companii sunt singurele rămase în competiție, potrivit U.S. Army. 

Optionally Manned Fighting Vehicle este un program al armatei americane pentru a înlocui vehiculul de luptă al infanteriei M2 Bradley. OMFV este o parte a portofoliului de programe Next Generation Combat Vehicle (vehicul de luptă de generație viitoare).

Dezvoltarea de de către U.S. Army a unui nou vehicul militar care să înlocuiască IFV-ul Bradley s-a confruntat cu provocări, inclusiv mai multe încercări eşuate de a demara programul militar OMFV, dar şi o competiţie anulată intre companiile interesate, în ianuarie 2020, din cauza diverselor eșecuri.

În ciuda obstacolelor, U.S. Army a relansat programul OMFV cu o abordare mai flexibilă. Au înlocuit cerințele rigide cu o listă de "caracteristici" esenţiale ale vehiculului și au oferit mai multă libertate de proiectare companiilor participante.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel