Pentagonul investeşte în modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. Contractul a fost atribuit unei companii din Turcia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook
Sursă foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a precizat, în cursul zilei de ieri, pe pagina oficială de Facebook, că Departamentul Apărării din Statele Unite investește peste 130 de milioane de dolari în anul fiscal 2021 în modernizarea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Sursa citată menţionează că, într-o primă etapă, Pentagonul a selectat compania care va construi, până în 2024, un ansamblu pentru depozitarea echipamentelor și vehiculelor, valoarea contractului fiind de 44,4 milioane de dolari.

Investițiile sunt menite să crească capacitatea bazei aeriene de a primi, la standarde NATO, avioane militare ale SUA și ale aliaților și să le permită acestora să reacționeze în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate.

Potrivit publicaţiei Calea Europeană, care citează un comunicat al Pentagonului, compania selectată este “Tepe Bozdemir Adi Ortakligi’’, cu sediul în Ankara.

Potrivit comunicatului, compania turcă ’’a primit un contract cu preț fix de 44.485.901 dolari pentru construirea unui complex de depozitare pentru instalații, echipamente și vehicule în Câmpia Turzii, România”.

Lucrările vor fi efectuate în Câmpia Turzii, România, cu o dată de finalizare estimată la 8 februarie 2024. La momentul atribuirii, au fost angajate fonduri pentru construcții militare din anul fiscal 2021, fonduri ale Forțelor Aeriene în valoare de 44.485.901 dolari”, se mai precizează în comunicatul Pentagonului, citat de Calea Europeană,

În paralel, Ministerul Apărării Naționale din România investește 1,37 de miliarde de lei în realizarea infrastructurii zonei operaționale a bazei aeriene de la Câmpia Turzii.

Conform anunțului de atribuire publicat pe 28 iulie în SEAP, autoritatea contractantă va putea opta pentru achiziţia ulterioară de lucrări de construcţii similare în condiţiile art. 102 lit. l) din OUG 114/2011 până la valoarea de 1,37 miliarde de lei fără TVA.

În vara anului trecut Ministerului Apărării Naționale a primit cinci candidaturi la licitația pentru extinderea cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

1. Danya Cebus Rom
2. Leviatan Design
3. Intrakat
4. Concelex
5. Strabag

Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor care formează obiectul investiţiei este de 1,37 miliarde de lei fără TVA, iar durata lor va fi de 67 de luni.

În luna mai a acestui an, DefenseRomania a precizat că US Air Force are ca obiectiv să facă o investiție masivă în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii, pe care americanii o consideră un punct strategic esențial în regiune. 

Potrivit unui comunicat al US Air Force, dat publicităţii în luna mai, valoarea totală a investițiilor se va ridica la 152 de milioane de dolari. Americanii vor efectua 15 lucrări de modernizare care vor viza infrastructura bazei aeriene.

US Air Force anunța în luna mai că în perioada acestui an, între lunile mai și august, vor fi demarate patru proiecte de modernizare la Câmpia Turzii. Americanii vor cheltui 30 de milioane de dolari pentru modernizarea pistelor, încă 32 de milioane de dolari pentru construirea unui depozit de combustibil modern, 68 de milioane de dolari pentru construirea altor depozite și hangare. Un alt contract de peste 14 milioane de dolari vizează lucrări de infrastructură.

Modernizarea bazei va include și un nou depozit de muniții, investiție care se va ridica la aproximativ 1.7 milioane de dolari, dar și un centru de comandă pentru operațiunile aeriene în care se vor înveşti mai mult de 2 milioane de dolari.

Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii reprezintă o prioritate pentru România și aliați, fiind considerată un punct strategic în zona Mării Negre și esențială pentru capacitatea de răspuns aerian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel