Pentagonul are în vedere îmbunătățirea sau înlocuirea motoarelor avioanelor F-35

S.I. Catalin / 22 iul 2021 / 13:25

Pentagonul intenţionează să crească puterea motoarelor avioanelor F-35, după implementarea programului de modernizare Block 4 adus acestor aeronave. De asemenea, ca urmare a declaraţiilor din ultima perioadă cu privire la costurile mult prea mari de întreținere ale motoarelor Pratt & Whitney F-135 PW-100 ale avioanelor F-35 s-a pus problema dacă acestea nu ar trebui înlocuite.

Publicaţia Israel Defense, care citează site-ul Janes, precizează că Pentagonul are în vedere unele modificări și îmbunătățiri care are trebui aduse motoarelor avioanelor stealth F-35 ale armatei SUA, dar şi instalarea unui motor cu totul diferit pentru a îmbunătăți performanțele avionului de generaţia a V-a și pentru a depăși problemele legate de mentenanţa motoarelor Pratt & Whitney. 

Site-ul web Janes a precizat că generalul american Eric Fick, coordonatorul programului F-35 din cadrul Pentagonului, a precizat săptămâna trecută, în timpul unor audieri în Camera Reprezentanților din Congresul american, că costurile și întreţinerea motoarelor Pratt & Whitney F-135 PW-100 sunt o „provocatoare”. 

Eric Fick a precizat că unele motoare Pratt & Whitney F-135 PW-100 se apropie de 2.000 de ore de zbor, etapă care presupune demontarea lor de pe avioanelor F-35 şi trecerea printr-un proces amănunţit de mentenanţă.

Săptămâna trecută, DefenseRomania a citat o altă declaraţie a generalului american Eric Fick, care, potrivit acestuia US Air Force se află în fața celei mai acute crize în programul F-35, deoarece 15% din flotă a fost consemnată la sol.

Astfel, din cauza unor deteriorări a paletelor turboreactoarelor, 46 de avioane F-35 se află consemnate la sol până la remedierea situației. Aceasta e cea mai dificilă perioadă pentru US Air Force, în ceea ce privește indisponibilitatea aeronavelor de generația a V-a.

Către US Air Force au fost livrate până în prezent 283 de aeronave stealth de generația a V-a de tip F-35, ceea ce înseamnă că în prezent aproximativ 15% din flotilă de F-35 nu e operabilă.

Motorul F119, dezvoltat de compania americană Pratt & Whitney, este în prezent cel mai puternic motor din lume pentru avioane bimotor (cu două motoare). Motorul F135 este motorul care propulsează avionul de luptă F-35 și este, de asemenea, cel mai puternic din clasa să.

 

Programul de modernizare al F-35 Joint Strike Fighter

 

Costurile pentru programul de modernizare continuu al F-35 Joint Strike Fighter au crescut cu 1,9 miliarde de dolari, începând cu 2019, şi este de aşteptat ca până în anul 2027 această creștere să se menţină, a precizat în luna martie Office Accountability Government (GAO), agenția legislativă din SUA care monitorizează și verifică cheltuielile și operațiunile guvernamentale.

Pe parcursul programului de modernizare Block 4 al F-35, care a început oficial în 2018, Pentagonul va actualiza continuu componentele hardware-ul și software-ul ale avionului produs de Lockheed Martin, adăugând noi capacități acestei aeronave.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy