Pentagonul comandă o nouă tranșă de 126 de avioane F-35. Aproape jumătate din avioane vor merge la statele partenere

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite continuă programul F-35 Lightning II Joint Strike Fighter cu un contract suplimentar pentru o nouă tranșă de aeronave ge generația a cincea. 77 de avioanele vor fi produse pentru Forțele Aeriene (43 de bucăți - F35A), Marina (13 unități - F-35C) și Pușcașii Marini ai SUA (21 de unități - 16 F-35B și 6 F-35C). Restul de 49 de aeronave sunt produse pentru statele partenere.

Departamentul american al Apărării a anunţat vineri că a atribuit producătorului Lockheed Martin Corp (LMT.N) un nou contract, de 7,8 miliarde de dolari, pentru construirea a încă 126 de avioane multirol F-35.

Contractul face parte dintr-un acord gigant de aproape 400 de avioane. Cele 126 de aeronave cuprinse în ”Lotul 17”, includ 81 de avioane F-35A, (43 pentru US Air Force, 38 pentru diverse state); 26 de avioane F-35B (15 pentru US Marine Corps, 11 pentru clienți străini); și 19 avioane F-35C (13 pentru Marina SUA, șase pentru US Marine Corps.)

Comanda pentru cel mai scump sistem de arme al Pentagonului, care urmează să fie finalizată în august 2026, are ca destinatari principali Forțele Aeriene și Marina SUA, dar un număr semnificativ de aeronave vor fi livrate aliaților: Italia, Japonia, Regatul Unit, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Polonia și Danemarca. 

O absență notabilă de pe lista statelor destinatare o reprezintă Israelul.

Foto: Arme pentru F-35

 

Contract în derulare, pentru aproape 400 de aeronave

Anul trecut, Departamentul Apărării al SUA a convenit cu Lockheed Martin să construiască 398 de avioane de luptă F-35, un contract în valoare de 30 de miliarde de dolari, care se va întinde pe o perioadă de trei ani.

Prima aeronavă F-35 a costat 221 de milioane de dolari când a ieșit de pe linia de producție în 2007. De atunci, cantitățile de producție și know-how-ul au crescut, ajutând prețul avionului de vânătoare de generația a cincea să scadă la 79 de milioane de dolari, scrie Reuters.

Lockheed este contractorul principal pentru F-35, o aeronavă cu un singur motor, disponibilă în trei variante: F-35A, pentru decolare și aterizare convențională (CTOL); F-35B, pentru decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL); și varianta F-35C pentru decolare de pe portavioanele americane, asistate de o catapultă (CATOBAR).

Toate modelele de F-35 sunt actualizate cu o nouă versiune a motorului Pratt & Whitney F135, și cu actualizări electronice de hardware și software.

Programul F-35 își propune vânzări pentru aproximativ 3.000 de aeronave în întreaga lume. Până în prezent, Lockheed a vândut peste 900 de aeronave care au zburat peste 651.000 de ore de zbor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel