Pentagonul a testat cu succes o rachetă intercontinentală - Video

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un nou dispozitiv, în scopul modernizării acestor rachete sol-aer învechite, potrivit AFP.

Racheta a fost lansată la ora locală 00:33 (08:33GMT) de la baza aeriană Vandenberg, în California, şi a parcurs circa 6.760 km deasupra Pacificului înainte de a cădea în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat forţele aeriene americane într-un comunicat. Acesta a fost un test de dezvoltare şi nu un test de rutină precum cel efectuat la 2 octombrie, a precizat US Air Force.

Racheta, neînarmată, a fost echipată cu un nou de tip de 'vehicul de reintrare', componentă a focosului unei ICBM, transmite Agerpres.

'În locul selectării aleatorii a unei ICBM desfăşurate într-un siloz pentru a verifica siguranţa întregului ansamblu, un test de dezvoltare a utilizat o rachetă de rezervă stocată pentru a valida navigabilitatea pieselor noi sau a pieselor de schimb într-un mediu aproape operaţional', afirmă armata americană.

'Minuteman III se învecheşte şi programele de modernizare ca acesta sunt esenţiale pentru a asigura că ţara noastră dispune de un factor de descurajare de încredere', a subliniat colonelul Omar Colbert, şeful acestor teste, citat în comunicat.

Minuteman III, singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA începând din 2005, a fost instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

Rachetele Trident, cu lansare din mare, sunt desfăşurate la bordul unor submarine americane, iar bombele nucleare sunt transportate de bombardiere strategice.

US Air Force a precizat că acest test fusese planificat de luni de zile şi 'nu a reprezentat un răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau la tensiunile din regiune', dar, potrivit AFP, intervine la o zi după ce Washingtonul a anunţat prima desfăşurare la bordul unui submarin a unei arme nucleare cu putere redusă, tot ca factor de descurajare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel