Pentagonul a clarificat informaţiile privind transferul unor rachete anti-navă Harpoon către Ucraina

Cristian Soare |
Data publicării:

Statele Unite au anunțat în urmă cu câteva zile că acordă Ucrainei un alt pachet de ajutor militar de securitate, în valoare de 1 miliard de dolari, care include, printre altele, și două sisteme de apărare costieră cu rachete Harpoon. 

Acest lucru a fost anunțat oficial de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, dar această declarație a provocat o oarecare confuzie. Totul datorită faptului că transferul a două lansatoare mobile de rachete Harpoon din Danemarca a fost anunțat pe 23 mai, iar pe 9 iunie, conform declarației ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, acestea erau deja în serviciu de luptă al Forţelor Armate Ucrainene.

Declaraţiile secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, au creat confuzie, deoarece mulţi au înţeles că este vorba despre lansatoarele mobile de rachete Harpoon din Danemarca, aceasta fiind singura ţară care are o versiune mobilă a acestui sistem de rachete anti-navă.

Dar, Pentagonul a ţinut să lămurească această situație în cadrul unui alt briefing. Astfel, ceea ce SUA ar urma să ofere Ucrainei sunt două noi sisteme de apărare costieră cu rachete Harpoon - realizate de la zero de industria americană de apărare.

După cum am precizat într-un alt articol, în cazul de faţă este vorba despre un nou tip de lansator care nu se află în dotarea armatei SUA. Lansatoarele de rachete anti-navă Harpoon vor fi instalate pe un șasiu pe roți, ceea ce va face că versiunea oferită Ucrainei să fie sub forma unor sisteme mobile de apărare costieră. Noua platformă a fost creată de industria americană de apărare la cererea Pentagonului. Cu alte cuvinte, Ucraina va avea patru baterii de apărare costieră cu rachete Harpoon, două din Danemarca și două din Statele Unite.

Dar există o problemă: aceste două sisteme suplimentare nu vor ajunge în Ucraina „mâine”. Analiştii militari ucraineni ai Defense Express precizează că mai durează ceva până cele două sisteme mobile de apărare costieră sunt construite complet. Apoi, vor trebui pregătiți și instruiţi mai mulţi militari ucraineni, așa că va dura „câteva luni” până când aceste două noi lansatoare de rachete Harpoon vor fi dislocate în Ucraina. Cu toate acestea, Pentagonul a subliniat că face tot posibilul pentru a accelera procesul de transfer către Ucraina.

De asemenea, Departamentul Apărării al SUA a subliniat că furnizarea de sisteme de rachete anti-navă a rămas unul dintre cele mai importante obiective care trebuie atinse, în conformitate cu nevoile Ucrainei.

 

Ce tip de rachete anti-navă Harpoon a primit Ucraina de la Danemarca ?

 


Marina Regală Daneză a fost unul dintre puținii operatori ai versiunii de coastă a sistemului anti-navă de rachete Harpoon. Sistemul de rachete de coastă Harpoon a fost în serviciul Marinei Regale Daneze în anii 1988-2003.

De asemenea, se știe că Danemarca a semnat un contract cu Boeing pentru a-și moderniza rachetele Harpoon la standardul Block II. Diferența majoră față de versiunile anterioare este capacitatea de a lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre.

Acest lucru a fost realizat prin echiparea rachetei cu sistemul JDAM (Joint Direct Attack Munition), un nou sistem de control și un sistem de navigație GPS/INS.

Sistemul de rachete Harpoon este de obicei instalat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, o rachetă Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit Boeing, compania care produce aceste rachete, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat, aflată pe o rază maximă cuprinsă între 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel