SUA furnizează Ucrainei două lansatoare de rachete Harpoon. Acestea vin sub forma unor sisteme mobile de apărăre costieră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina va primi de la Statele Unite un nou model de sisteme de rachete anti-navă Harpoon. Pentagonul a declarat acest lucru în raportul său privind confirmarea acordării unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit publicației Defense One, este vorba despre un nou tip de lansator care nu se află în dotarea armatei SUA. Lansatoarele de rachete anti-navă Harpoon vor fi instalate pe un șasiu pe roți, ceea ce va face ca versiunea oferită Ucrainei să fie sub forma unor sisteme mobile de apărăre costieră. Noua platformă a fost creată de industria americană de apărare la cererea Pentagonului.

Potrivit unui oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, țările europene vor furniza Ucrainei rachete pentru aceste sisteme de coastă. Potrivit oficialului, producția, instruirea personalului și livrarea vor dura câteva luni.

În luna mai, au apărut primele informaţii că Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de coastă Harpoon, care au fost anterior în serviciul Marinei daneze. Danemarca dispunea de două baterii cu câte de 2 lansatoare mobile cu 4 rachete fiecare. Recent, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că rachetele anti-navă Harpoon apară deja Ucraina.

 

Ce tip de rachete anti-nava Harpoon a primit Ucraina de la Danemarca ?

 

Marina Regală Daneză a fost unul dintre puținii operatori ai versiunii de coastă a sistemului anti-navă de rachete Harpoon. Sistemul de rachete de coastă Harpoon a fost în serviciul Marinei Regale Daneze în anii 1988-2003.

De asemenea, se știe că Danemarca a semnat un contract cu Boeing pentru a-și moderniza rachetele Harpoon la standardul Block ÎI. Diferența majoră față de versiunile anterioare este capacitatea de a lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre.

Acest lucru a fost realizat prin echiparea rachetei cu sistemul JDAM (Joint Direct Attack Munition), un nou sistem de control și un sistem de navigație GPS/INS.

Sistemul de rachete Harpoon este de obicei instalat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, o rachetă Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit Boeing, compania care produce aceste rachete, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat, aflată pe o rază maximă cuprinsă între 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel