Pentagonul: Cele 300 de nave de război nu sunt suficiente pentru ca U.S. Navy să asigure securitatea SUA

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota a 5-a a SUA, alături de Marina britanică și cea australiană, în Golful Persic. Foto: Wikipedia
Flota a 5-a a SUA, alături de Marina britanică și cea australiană, în Golful Persic. Foto: Wikipedia

Conform ultimului raport al Pentagonului privind evaluarea ''Battle Force Ship Assessment and Requirement'', publicat la 18 iulie, Marina SUA și-a mărit necesarul estimat de nave de la 373 la 381. Acest lucru lasă Marinei un deficit de peste 80 de nave, un decalaj semnificativ care trebuie umplut dacă se dorește satisfacerea cerințelor de securitate națională. 

 

 

''Battle Force Ship Assessment and Requirement'', un raport cerut de Congresul SUA, arată că U.S. Navy are nevoie de 381 de nave, față de 373 care au fost trecute în raportul din 2022, primul an în care a fost publicat. De asemenea, raportul precizează că forţa de luptă a Marinei Militare a SUA era alcătuită din 299 de nave.

Remedierea acestei deficiențe este o chestiune urgentă, însă capacitatea disponibilă a șantierelor navale pentru construirea de noi nave, efectuarea de reparații și întreținerea majoră este insuficientă. Fără un angajament serios de extindere a șantierelor navale din SUA, este puțin probabil că acest decalaj să fie acoperit.

Viceamiralul american Roy Kitchener a subliniat, la începutul acestui an, necesitatea de a menține 75 de nave de război de suprafață la niveluri "capabile să îndeplinească misiuni", şi a numit acest acest obiectiv o țintă care trebuie atinsa  - o numește obiectivul său "steaua nordică".

Cele 75 de nave în cauză fac parte dintr-un grup mai mare de 164 de nave de război. Aceasta include crucișătoare, distrugătoare, nave de luptă litorală, nave pentru misiuni de deminare și nave de război amfibiu/nave de asalt. Cu toate acestea, sunt excluse cele trei distrugătoare din clasa Zumwalt ale Marinei, portavioanele, navele din clasa de comandă și bazele maritime expediționare. Prin urmare, scopul este de a se asigura că aproape jumătate din navele de război ale U.S. Navy sunt "capabile pentru a efectua misiuni" în orice moment.

Din motive de securitate operațională, numărul exact de nave care se află în prezent în stare operaţională nu este dezvăluit. Cu toate acestea, este clar că U.S. Navy s-a străduit să își mențină navele la un nivel de pregătire pentru luptă. Un raport GAO din mai 2023 a remarcat că, în ultimul deceniu, provocările s-au înrăutățit pentru 10 clase de nave. Raportul se referă la cele 75 de nave pe care viceamiralul Kitchener intenționează să le mențină la niveluri "capabile de a efectua misiuni".

Deși ar putea suna promițător să ai 75 de nave de luptă de suprafață "capabile de misiune", este important să clarificăm că, în terminologia Marinei, a fi "capabil de misiune" nu echivalează cu a fi pe deplin operațional. Prin urmare, înțelegerea clasificării Marinei în ceea ce privește ''capacitatea de a efectua misiuni'' este crucială înainte de a stabili obiective mai mare pentru aceste nave.

Navele pot fi clasificate, în general, ca fiind "non-mission capable" sau "fully mission capable". Navele care ''nu sunt capabile de misiune'' sunt cele care fac obiectul unor lucrări de întreținere care le împiedică să fie desfășurate operațional. O navă este pe deplin capabilă de a efectua o misiune  atunci când toate sistemele aflate la bordul navei sunt funcţionale. Acesta este standardul pe care navele Marinei ar trebui să îl îndeplinească atunci când sunt desfășurate.

Obiectivul "capabil de misiune" al viceamiralului Kitchener, care stă la baza programului său de îmbunătățire a pregătirii, nu garantează că o navă este pe deplin capabilă de misiune sau că poate fi desfășurată pentru misiuni de luptă.

Cu toate acestea, obiectivul său pentru cele 75 de nave include atingerea unui nivel de pregătire mai mare decât cel observat în prezent la multe nave de suprafață. În plus, scopul programului său este de a ridica navele de suprafață scoase din uz la capacitatea deplină de misiune, deși cu unele incertitudini și ambiguități inerente.

În timp ce programul viceamiralului Kitchener este un pas în direcția cea bună, gravitatea problemei pregătirii în cadrul flotei americane îi determină pe analiştii militari să se întrebe: De ce nu se asigură resursele necesare din partea Congresului SUA, cât mai curând posibil, pentru a recondiționa actualele nave americane de război de suprafață și a le readuce pe toate la capacitatea maximă de a efectua misiuni? Acest lucru ar permite ca toate navele să fie incluse în ciclul regulat de disponibilitate. De asemenea, programele de urmărire a gradului de pregătire ar putea fi utilizate pentru a crește numărul de nave care pot fi desfășurate.

În cele din urmă, singura modalitate prin care Marina SUA își poate atinge ținta de 381 de nave este prin utilizarea completă a flotei actuale, care include puternicele crucișătoare Ticonderoga și prima generație de nave Burke.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel