Pentagon Leaks: Serbia ar fi acceptat să trimită arme Ucrainei. Nimeni nu vrea să confirme sau să infirme informaţiile

Cristian Soare |
Data publicării:
Arme de calibru mic produse de compania sârbă Zastava.
Arme de calibru mic produse de compania sârbă Zastava.

Un document clasificat al Pentagonului - care a făcut obiectul unei scurgeri de informații - susține că Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja. Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară și "ajutor letal" sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de informaţii militare americane din ultimii ani. Intitulat "Europe | Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict", documentul sub forma unor grafice enumeră "pozițiile evaluate" a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile de asistență militară ale Ucrainei.

Graficele arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau deja a făcut acest lucru. Documentul mai menţionează că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a oferi arme Ucrainei în viitor, potrivit Reuters.



Documentul este marcat ca Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile secrete şi armatele străine. Este datat 2 martie şi conţine ştampila Biroului Şefilor de Stat Major. Agentia de presa Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului.

De asemenea, agenţia de presă spune că biroul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi Ambasada Ucrainei la Belgrad nu au răspuns încă la o solicitare de comentariu. Totodată, nici Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters despre referirile la Serbia din document, iar anterior a refuzat să comenteze orice document secret ajuns online.



Guvernul lui Vucic a susţinut neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturile istorice, economice şi culturale profunde ale ţării sale cu Rusia.

,,Dacă documentul este autentic, el arată fie duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie faptul că acesta este sub o presiune enormă din partea SUA să livreze arme Ucrainei", a spus Janusz Bugajski, expert în Europa de Est în cadrul Jamestown Foundation, un institut de politică externă.

Departamentul de Justiţie al SUA investighează această scurgere de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele produse securităţii naţionale. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel