Pentagon Leak: China a refuzat să ofere arme mercenarilor Wagner Group

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru

Un document clasificat sugerează că Beijingul nu a răspuns la o solicitare a grupului paramilitar rus Wagner, la începutul anului 2023, cu privire la furnizarea de arme. După cum a relatat Financial Times, acest lucru este evidențiat de documente militare clasificate de la Departamentul american al Apărării care au apărut recent pe reţelele de socializare.

Potrivit unuia dintre documentele Pentagonului, reprezentanții grupului de mercenari Wagner - condus de Evgheni Prigozhin, aliat al lui Putin - ar fi "solicitat muniții și echipamente" din partea Chinei la "începutul anului 2023".

Dar informații prezentate de Financial Times, susțin că, la începutul lunii ianuarie, China "nu a trimis [către Wagner] nicio armă, nici măcar pentru testare, și nu a avut niciun contact cu [Wagner] în ceea ce privește livrările de arme".

După cum scrie FT, solicitarea aşa zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group către China indică faptul că Beijingul are în vedere furnizarea de arme letale Rusiei.

"Scurgerea" de documente clasificate ale Pentagonului menționează, de asemenea, exemple de succes ale PMC-ului lui Wagner care a achiziționat arme de la alți aliați ai Moscovei - Belarus și Siria.

Potrivit unuia dintre documente, Belarus "a livrat deja 50% din armele promise" până la începutul lunii ianuarie și s-a oferit să-i trimită companiei Wagner 300.000 de proiectile VOG-17 pentru lansatoare de grenade. Wagner a cumpărat, de asemenea, șase lansatoare de grenade SPG-9 și mai multe sute de grenade din Siria.

Iar în Turcia, Wagner a căutat să achiziţioneze drone, sisteme de război electronic, sisteme de contra-baterie şi chiar obuziere. Persoanele de contact i-au informat pe mercenarii Wagner că nu pot exporta unele dintre armele și echipamentele solicitate, cum ar fi obuzierele, sistemele de contra-baterie și sistemele anti-drone.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigozhin, s-a plâns în repetate rânduri că mercenarii săi sunt prost echipaţi și slab sprijinit de Ministerul rus al Apărării, ceea ce ridică posibilitatea ca acesta să fi căutat ajutor în altă parte.

Pentagonul a refuzat să confirme sau să discute conținutul scurgerilor de informații, pe care le-a descris săptămâna trecută ca fiind "un act criminal". De asemenea, mai multe guverne au pus la îndoială acuratețea acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel