Pe fondul sancţiunilor economice occidentale, industria rusă de apărare pierde trei contracte de export pentru Su-35

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane de luptă de generația 4 ++, Su-35 – pe linia de asamblare a companiei JSC Sukhoi. Sursa Foto: JSC Sukhoi
Avioane de luptă de generația 4 ++, Su-35 – pe linia de asamblare a companiei JSC Sukhoi. Sursa Foto: JSC Sukhoi

Egiptul, Algeria și Indonezia nu mai sunt interesate să achiziţioneze avioane de luptă Sukhoi Su-35, pe fondul sancțiunilor economice impuse Rusiei de către SUA şi care, vizează în special industria petrolieră, sectorul industrial al apărării şi bunurile/componentele cu dublă utilitate.

Publicaţia Defence-Blog precizează că Rusia le-a cerut potențialilor săi parteneri – interesaţi să achiziţioneze avioane Su-35 şi nu numai – să mai aştepte o perioadă de timp pentru a rezolva problemele de natură tehnică și politica apărute ca urmare a sancțiunilor economice cu care se confruntă.

Sursa citate precizează că aceste sancţiuni au dus la blocarea de importuri de componente din SUA, Europa și Israel, pe care industria rusă de apărare le folosea la producţia de avioane Su-35 – versiunea de export.

„Industria rusă de apărare a pierdut simultan trei comenzi mari pentru avioane Su-35 din cauza eșecului de a înlocui radarul și avionica [n.a. totalitatea sistemelor electrice și electronice utilizate pe aeronave], care au fost importate anterior din mai multe țări europene, dar și din Israel”, au declarat surse pentru Defence Blog.

De asemenea, Indonezia a confirmat oficial că Jakarta a renunţat la intenţia de a achiziţiona avioane ruseşti Su-35. Acest lucru a fost confirmat chiar de către șeful statului major al forțelor aeriene indoneziene, Fadjar Prasetyo. Se presupune că Indonezia ar lua în considerare să achiziţioneze avioane Dassault Rafale și Boeing F-15EX Eagle II, potrivit ShephardMedia.

În acelaşi timp, Egiptul a suspendat acordul pentru achiziţionarea celor 30 de avioane de vânătoare Su-35, până când partea rusă ar urma să rezolve problema importului de componente, în ciuda faptului că industria rusă de apărare a produs aproximativ 12 avioane din totalul pe care ministerul egiptean al apărării îl solicitase.

La rândul său, Algeria a decis să-și concentreze resursele financiare pe modernizarea avioanelor de luptă Su-30SM şi nu pe o nouă achiziţie de avioane Su-35.

 

Iranul e la un pas de avioanele Su-35 refuzate de Egipt și Indonezia

 

După cum a precizat DefenseRomania într-o recentă analiză, pentru industria rusă de apărare salvarea ar urma să vină din partea Iranului care este interesat să achiziţioneze mai multe avioaneSu-35.

Iranul și Rusia vor semna un acord de cooperare în domeniul securității și apărării, care ar include, printre altele, achiziționarea de avioane de luptă Su-35, rachete antiaeriene S-400 și un satelit.

Acordul, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, se va derula pe o perioadă de aproximativ 20 de ani și va fi semnat în ianuarie.

Teheranul va importa cel puțin 24 de avioane de luptă multi-rol Suhoi Su-35SE, multe dintre acestea fiind deja fabricate, deoarece făceau parte dintr-un contract al Rusiei cu Egiptul, care nu a mai fost finalizat, potrivit analistului iranian.

Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, (neconfirmat până în mai 2020), care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde USD. De fapt, 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare, dar Egiptul nu le-a primit niciodată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel