Pe fondul escaladării tensiunilor dintre China și Taiwan, bombardierele SUA B-2 Spirit au plecat din Insulele Azore

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force

Pe 26 martie, Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (US AFEA) au informat că bombardierele strategice stealth, B-2 “Spirit” și-au încheiat participarea la misiunea ”istorică” din zona arctică.

Aeronavele B-2 au aterizat, la 16 martie, pe aerodromul Lajes din Insulele Azore (Portugalia) și pe parcursul a 10 zile au executat mai multe zboruri în zona cercului polar, unde s-au antrenat împreună cu bombardierele B-1 Lancer și avioanele F-35 ale Forțelor Aeriene norvegiene.

Pe 25 martie, avioanele B-2 Spirit din Aripa 509 Bombardament, au decolat de pe aerodromul Lajes, pentru misiunea finală de integrare, în cadrul celei mai recente desfășurări în Europa a Forței de Bombardament (Bomber Task Force Europe – BTFE), a anunțat US AFEA.

Era de așteptat ca bombardierele să rămână mai mult pe insulele portugheze din mijlocul Atlanticului de Nord și, deocamdată, nu se cunoaște unde au fost redislocate cele trei aeronave B-2. Dar, plecarea a avut loc în contextul în care, China a făcut, în dimineața de 26 martie (ora Tai Pei) cea mai mare încălcare a spațiului aerian taiwanez.

O grupare aeriană chineză, formată din patru bombardiere H-6K capabile nuclear și 10 avioane multirol J-16, a intrat în în zona de identificare a apărării antiaeriene a insulei.

Cu o zi înainte, pe 25 martie, Taiwanul și Statele Unite au semnat primul lor acord din mandatul administrației Biden, înființând un grup de lucru privind paza de coastă, după adoptarea de către China, în ianuarie, a unei legi care permite gărzii de coastă să tragă în navele străine.

Mai este de remarcat că, în această perioadă, Rusia a desfășurat în zona arctică activități militare fără precedent. Pe 26 martie, comandantul Forțelor Navale ruse, amiral Nikolai Evmenov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că trei submarine nucleare au ieșit simultan de sub gheață, într-un raion limitat, cu o rază de 300 de metri.

Forțele Aeriene ale SUA (US AF) dețin 21 de bombardiere strategice B-2 Spirit, care nu pot fi depistate de radar. Această capabilitate le permite să depășească apărările antiaeriene sofisticate ale adversarilor și constituie un factor de descurajare major, având în vedere arsenalul imens, inclusiv nuclear, aflat la bord, un B-2 fiind echipat de regulă cu minim 18 tone de rachete și bombe.

Potrivit, declarațiilor anterioare ale liderilor militari americani, în acest an, bombardierele invizibile B-2 vor fi dislocate și în alte zone ale lumii, decât cele tradiționale, pentru a menține o prezență constantă, dar imprevizibilă pe tot globul.

CITEȘTE ȘI: Taiwanul acuză China de cea mai mare încălcare a spațiului aerian din istorie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel