Pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul de la Chişinău, armata Republicii Moldova primeşte 40 de milioane de euro de la U.E

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, transmite miercuri Radio Europa Liberă Moldova.

Potrivit sursei, care citează un memorandum intern al U.E, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un "radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol', pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Restul banilor vor fi cheltuiţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi camionete, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare şi antipiraterie informatică.

Banii urmează să provină din programul Facilităţii Europene pentru Pace (European Peace Facility), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este destinată Ucrainei.

Achiziţiile pentru Republica Moldova vor fi gestionate de sucursala de achiziţii militare a Estoniei - Centrul estonian pentru investiţii în domeniul apărării.

Republica Moldova intenţionează, de asemenea, să achiziţioneze "un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul măsurilor de asistenţă ale UE'', adaugă EUobserver.

Pe 6 martie, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi liderul partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, a declarat într-un interviu că autorităţile moldoveneşti au solicitat UE sisteme de apărare antiaeriană, prin intermediul programului Facilităţii Europene pentru Pace.

"Autorităţile europene şi-au exprimat disponibilitatea'', a spus Grosu, adăugând că "decizia este încă în curs de analiză'.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe rachete au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi fragmente de rachete au căzut în câteva localităţi din nordul republicii, la graniţa cu Ucraina.

 

Eurodeputaţi români au cerut, în Parlamentul European, sprijin pentru Chişinău

 

Mai mulţi eurodeputaţi români au insistat marţi, în Parlamentul European, în prezenţa comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, că Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede, potrivit Radio Chişinău.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere a subliniat că ajutorul pentru Republica Moldova va continua atât financiar, dar şi cu experţi care să îi sprijine securitatea cibernetică şi să combată dezinformarea.

Mesajul transmis în forul european de comisarul pentru politica de vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a fost acela că Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova, iar viitorul ţării este în blocul comunitar.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel