”Patriotul european” așteaptă botezul focului. Macron confirmă că sistemul franco-italian SAMP/T (MAMBA) a fost desfășurat în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul franco-italian de apărare antiaeriană SAMP/T (MAMBA) este în Ucraina, declarat Emmanel Macron.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că sistemul de apărare aeriană de rază medie SAMP/T (MAMBA) dezvoltat în comun de Franța și Italia se află în Ucraina și își face treaba, a informat Rai News.

Aceasta este prima confirmare că SAMP/T a ajuns în Ucraina.

Povestea livrării sistemului SAMP/T (MAMBA) părea să nu se mai termine. După ce la finalul anului trecut, ministrul francez al apărării declara că SAMP/T va ajunge în Ucraina, cele două state producătoare au părut că dau înapoi. Problema era numărul mic de sisteme aflate în dotarea armatelor Franței și Italiei.

Sistemul de apărare anti-rachetă SAMP-T dezvoltat de Eurosam (MBDA Italia, MBDA Franța, Thales).

După îndelungi discuții, în februarie a acestui an, Italia a anunțat că va trimite acest sistem de apărare aeriană în Ucraina împreună cu Franța.

SAMP/T (MAMBA) este primul sistem de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune din Europa capabil să lovească avioane la o distanță de 3 până la 100 de kilometri și rachete balistice la o distanță de 3 până la 25 de kilometri.

În afară de Italia și Franța, acest sistem de apărare aeriană este folosit și de Singapore.

Cu această ocazie, Macron a anunțat că Franța, Estonia, Ungaria, Belgia și Cipru vor achiziționa în comun rachetele sol-aer cu rază scurtă de acțiune Mistral.

„Acesta este un prim exemplu de cooperare suverană a europenilor pe o rază destul de relevantă care nu a fost acoperită suficient ”. Cele cinci țări au semnat o scrisoare de intenție referitoare la achiziția a „ câteva sute de rachete Mistral ”, a precizat un consilier prezidențial, subliniind că este vorba despre un „ prim caz de achiziție în comun a acestui tip de material ”.

 

Apărarea aeriană ucraineană a distrus, mrți dimineață, 32 din 35 de drone Shahed

 

Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți dimineață, pe baza unor date detaliate, că apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare 32 de drone Shahed rusești. În total, Rusia a folosit 35 de drone împotriva Ucrainei, adică 3 drone nu au putut fi doborâte.

Ținta principală a atacurilor cu drone a fost capitala Kiev, acolo unde  au fost distruse aproape 20 de drone kamikaze. Statul Major al Forțelor ucrainene a anunțat, marți, că forțele ruse au folosit 30 de drone împotriva Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel