Patriot: România a semnat acordul pentru următoarele trei sisteme

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot
Sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot

Guvernul României a semnat un acord cu Armata Statelor Unite și a transferat fondurile Guvernului Statelor Unite pentru pentru achiziționarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot produse de Raytheon, din cele șapte care vor intra în dotarea Armatei României.

Ca și în cazul primului sistem, unitățile adiționale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparență și corectitudine pe parcursul întregii proceduri.

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor.

"România cumpără cel mai avansat, capabil și modern sistem de apărare tactică împotriva rachetelor balistice", a spus Mike Ellison, Country Manager Raytheon România, într-un comunicat Raytheon remis Defense România. "Patriot a fost testat de mii de ori în vremuri de pace sau de conflict. Pe scurt, Patriot salvează vieți", a adăugat acesta.

Cincisprezece țări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, printre care se numără Statele Unite, ca și alte șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.

Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat și este adus la zi în permanență, chiar dacă își păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO.

"Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleași componente software și hardware ca și cele din dotarea armatei americane", a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România. "Acest lucru va crește abilitatea României de a se antrena alături de armata americană și alți aliați NATO", a adăugat aceasta.

Achiziția sistemelor Patriot este un element esențial al angajamentului României față de NATO de a cheltui cel puțin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forțelor Aeriene Române de a achiziționa patru unități. De asemenea, este în linie cu programul forțelor armate de achiziționare a șapte sisteme Patriot necesare pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.

Acordul este un act adițional la Scrisoarea de Ofertă și Acceptare semnată de România în noiembrie 2017. Semnarea acestui act adițional permite începerea negocierilor contractuale între guvernul Statelor Unite și Raytheon pentru fabricarea sistemelor destinate României.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel