Partidele de stânga din Elveţia vor să blocheze achiziţia de avioane F-35

DefenseRomania Team |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Alianţa care se opune achiziţionării de avioane militare americane F-35 de către Elveţia a anunţat vineri că se apropie de pragul necesar pentru a organiza un referendum pe acest subiect, transmite AFP.

Alianţa de stânga Stop-F35 a indicat că a strâns 100.000 de semnături pentru petiţia sa. Acesta este pragul necesar pentru ca alegătorii elveţieni să se pronunţe pe acest subiect, dar opozanţii achiziţionării de avioane F-35 au precizat că este necesară strângerea de semnături în continuare, nefiind valide toate semnăturile de până acum.

Potrivit Agerpres, Alianţa de stânga Stop-F35 speră să depună textul proiectului în această vară pentru un vot.

''Din cauza exploziei costurilor F-35, a consecinţelor în materie de politică externă şi a numeroaselor defecţiuni ale acestui avion de luptă, această dezbatere ar fi necesară şi urgentă'', a explicat ecologista Marionna Schlatter, membră a comitetului de iniţiativă, citată de agenţia de presă ATS-Keystone.

Guvernul de la Berna a decis, la finalul lui 2021, să achiziţioneze 36 de avioane militare F-35A, realizate de producătorul american Lockheed Martin. Săptămâna trecută, executivul elveţian a anunţat că vrea să accelereze procesul de achiziţionare, oferta americană expirând la finalul lui martie.

Modelul F-35 a făcut obiectul unui partenariat cu opt ţări, fiecare efectuând o parte a producţiei în funcţie de investiţia sa. Avioanele destinate Elveţiei ar urma să fie construite în mare parte în Italia.

Recent, Germania s-a alăturat listei de ţări care vor să se doteze cu acest tip de avion, deja cumpărat de Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Ţările de Jos şi Polonia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel