Parteneriatul strategic turco-ucrainean avansează

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 18 decembrie, miniștrii Turciei de la externe și apărare, Mevlut Cavusoglu și Hulusi Akar, au efectuat o vizită oficială în Ucraina, unde s-au întâlnit cu omologii lor, Dmytro Kuleba și Andriy Taran. Convorbirile s-au desfășurat în cadrul unei ședințe comune la care au participat toți cei patru miniștri (formatul 2+2, cunoscut și sub numele de formatul Quadriga).

Părțile au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și au subliniat importanța eforturilor comune în planurile politic, diplomatic și militar pentru consolidarea păcii, securității și stabilității în cele două țări. Ministrul Apărării de la Kiev, Andriy Taran, a precizat că Ucraina și Turcia studiază în prezent posibilitatea creării unui mecanism pentru consultări specifice în domeniul securității și apărării în regiunea Mării Negre. Acesta a adăugat că situația de securitate din regiune se află sub o presiune serioasă din cauza politicii agresive a Rusiei.

O atenție deosebită, în cursul convorbirilor, a fost acordată problemei privind eliberarea Peninsulei Crimeea, precum și cooperării bilaterale în cadrul “Platformei Crimeea”. Șeful diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, a mulțumit Turciei pentru sprijinul său permanent în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Miniștrii au abordat în detaliu nivelul actual și perspectivele de dezvoltare a cooperării în sectorul industriei de apărare și cel tehnico-militar. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a subliniat că țara sa este interesată de exerciții militare comune, precum și de promovarea de noi oportunități pentru educația militară a tinerilor ucraineni.

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Ucraina și Turcia au o gamă foarte largă de cooperare în aproape toate domeniile, de la economie la educație, de la turism la asistență medicală. El a menționat că, în pofida pandemiei, peste un milion de ucraineni au vizitat Turcia anul acesta.

În declarația comună de la finalul ședinței, părțile, printre altele, au luat act de existența amenințărilor din zona extinsă a Mării Negre și a consecințelor acestora asupra stabilității și securității regionale. De asemenea, au decis să exploreze noi oportunități de cooperare între forțele navale privind siguranța navigației în Marea Neagră și să continue consultările și cu alte țări interesate din regiune. Turcia a reafirmat sprijinul la adresa Ucrainei în procesul de reformă și de integrare în structurile europene și transatlantice, Uniunea Europeană și NATO.

Potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, platforma de consultare politică și de securitate Quadriga se bazează pe implementarea acordurilor dintre președinții Ucrainei și Turciei semnate la Istanbul pe 16 octombrie 2020. Este planificat ca astfel de întâlniri să aibă loc anual. Următoarea întâlnire Quadriga (n.a. – între cei patru miniștri) este programată pentru 2021 în Turcia.

Comentariul autorului: Parteneriatul strategic turco-ucrainean are ca bază cooperarea la nivelul industriilor de apărare, în scopul creșterii calității, dar și volumului, înzestrării forțelor armate cu tehnică militară. Pe termen scurt și mediu, acest parteneriat contribuie la echilibrarea raportului de forțe față de Rusia, dar nu este determinant fără sprijinul NATO, UE și SUA. Pe termen lung, cooperarea strategică turco-ucraineană, probabil, va avea în prim-plan componenta economică, care la populația totală a celor două țări, de aproximativ 120 milioane de locuitori, ar putea constitui un pol de dezvoltare și influență în regiunea Mării Negre.

“Platforma Crimeea” este o inițiativă a Ucrainei, destinată dialogului între părțile interesate, în care vor fi abordate aspecte privind militarizarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, pericolului pe care îl reprezintă acest lucru și necesității retragerii Rusiei din Crimeea. Inițiativa a fost lansată în august 2020 și se adresează, în principal, statelor riverane Mării Negre, altele decât Rusia. SUA și Marea Britanie s-au arătat interesate de demersul Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel