Parlamentul Croației va analiza participarea la misiunea U.E de pregătire a armatei ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Guvernul Croației a transmis, pe 24 noiembrie, Parlamentului, proiectul de Hotărâre privind participarea militarilor săi la misiunea U.E de instruire a armatei ucrainene (misiunea EUMAM). Parlamentul croat urmează să dezbată și să decizia finală privind implicarea militarilor croați la pregătirea trupelor ucrainene.

Misiunea EUMAM va avea o durată de doi ani și se va desfășura pe teritoriul statelor membre, care vor participa la activitățile misiunii.

Ministrul Apărării, Mario Banožić, a clarificat că, prin participarea la această misiune, Croația își va continua contribuția activă și își va confirma angajamentul în sprijinirea politicii de securitate și apărare comune și a securității internaționale.

„Datorită experienței din Războiul Patriotic, Republica Croația va aduce o contribuție semnificativă la pregătirea Forțelor Armate ale Ucrainei, iar participarea armatei croate va contribui și la dobândirea de cunoștințe prin interacțiunea cu forțele armate ale altor țări ”, a declarat ministrul.

Banožić a prezentat și o propunere privind participarea armatei croate la misiunea EUMAM.

„Se propune ca până la 80 de membri ai forțelor armate să participe la misiunea, care se va desfășura într-un stat membru al UE în anii 2022, 2023 și 2024, cu posibilitatea de rotație. Până la 100 de membri ai Forțelor Armate ale Ucrainei pot intra în Republica Croația în 2022, 2023 și 2024, cu posibilitatea de rotație. Resursele financiare pentru punerea în aplicare a prezentei Hotărâri sunt asigurate de Ministerul Apărării în bugetul de stat”, a spus Banožić.

După ce președintele Croației, Zoran Milanovici, a refuzat, recent, să-și dea acordul pentru participarea trupelor croate la misiunea EUMAM, se încearcă acum ocolirea sa prin implicarea Parlamentului.

Ministrul croat al Apărării a precizat că, pentru a se depăși această situație, este necesară o majoritate parlamentară de două treimi din voturi pentru ca decizia să fie adoptată și este încrezător că aceasta va fi obținută.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel