”Părăsiți imediat Rusia”. Ambasada SUA la Moscova și-a avertizat cetățenii din F. Rusă / MAE român: Luați în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Garda Națională SUA / flickr
Foto: Garda Națională SUA / flickr

SUA și-a avertizat cetățenii din Federația Rusă.

UPDATE: MAE român precizează, într-un comunicat postat astăzi pe site-ul instituției, că reiterează recomandările făcute în luna februarie. Astfel, cetățenilor români care se află temporar în Federația Rusă li se recomandă ”să ia în considerare părăsirea teritoriul cât mai curând”.

***

Ambasada americană la Moscova le-a cerut cetățenilor americani să părăsească imediat teritoriul Federației Ruse.

”Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească imediat Rusia”, se arată în informarea Ambasadei.

”Reamintim cetățenilor americani că dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu sunt garantate în Rusia. Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați personalul de securitate la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”, se mai arată în informarea Ambasadei SUA la Moscova.

România nu a emis, până la ora scrierii acestui material, nicio atenționare/avertizare pentru cetățenii români din F. Rusă, ultimele informații disponibile pe site-ul MAE datând din 10 august. De altfel, nici pe site-ul Ambasadei României la Moscova nu există încă vreo informare în acest sens.

 

Bulgaria și Polonia și-au avertizat cetățenii

 

Trebuie spus că, până în acest moment, doar guvernul bulgar și cel polonez le-au cerut cetățenilor lor să părăsească imediat Federația Rusă, deoarece punctele de trecere a frontierei ar putea deveni mai aglomerate și chiar ar putea fi închise pe măsură ce tot mai mulți cetățeni ruși fug de mobilizarea forțată în Rusia, a raportat miercuri The Guardian.

„Sunteți îndemnați să vă abțineți de la călătorii în Federația Rusă și se recomandă ca cetățenii bulgari din Federația Rusă să ia în considerare părăsirea țării cât mai curând posibil, folosind mijloacele de transport disponibile în prezent”, a declarat marți Ministerul de Externe al Bulgariei.

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a emis o invitație similară, a informat TVP polonez. Ei au anunțat că Polonia a suspendat zborurile cu Rusia și le-au cerut cetățenilor din Rusia să plece.

„În cazul unei deteriorări drastice a situației de securitate, închiderea frontierelor sau alte circumstanțe neprevăzute, evacuarea ar putea fi mult mai dificilă sau chiar imposibilă... Recomandăm cetățenilor Republicii Polone, care se află pe teritoriul Federației Ruse, să părăsească teritoriul folosind mijloacele comerciale și private disponibile”, se precizează în comunicatul de presă al MAE polonez.

Din 21 septembrie, când Kremlinul a anunțat mobilizarea parțială a componenței de rezervă a armatei ruse, sute de mii de bărbați apți de luptă au fugit din Rusia, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

Spre exemplu, aproape 100.000 de ruşi au trecut graniţa în Kazahstan, informează un oficial al guvernului kazah, citat de Rador.

Din cei 100.000 intraţi, peste 64.000 de ruşi au părăsit deja Kazahstanul sprea lte destinații, a mai spus miercuri Marat Kozeiev, adjunctul ministrului kazah de interne, fără a preciza care sunt țările de destinație pentru zecile de mii de ruși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel