Până mai ieri Dmitri Rogozin ameninţa Occidentul cu armele nucleare, dar azi se plânge că era să fie ucis de un obuzier francez CAESAR

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter

Dmitri Rogozin, fostul director general al Roscosmos [agenția guvernamentală a Federației Ruse responsabilă cu zborurile spațiale, programele aerospaţiale și cercetarea aerospațială - n.r.], i-a trimis ambasadorului francez la Moscova o bucată de șrapnel pentru ca acesta să o trimită mai departe președintelui Emmanuel Macron, spunând că un fragment de metal dintr-un proiect, trans dintr-un obuzier francez CAESAR,  era să-l omoare când se afla în Donețk.

 

Fostul şef al Agenţiei spaţiale rus (Roscosmos), Dmitri Rogozin, a anunţat miercuri că i-a trimis preşedintelui francez Emmanuel Macron un fragment din schija care l-a rănit în Ucraina, o schijă dintr-un obuz ce ar fi fost tras - potrivit lui - dintr-un obuzier Caesar furnizat Kievului de către Franţa, relatează France Presse.



Rogozin, care conduce în prezent un grup de consilieri militari ce oferă asistenţă forţelor separatiste în Ucraina, a fost rănit la spate în decembrie în urma unui atac ucrainean asupra unui hotel din Doneţk, în partea de est a Ucrainei aflată sub control rusesc, un atac soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Dmitri Rogozin susţine că incidentul s-a produs în timpul unei 'reuniuni de lucru' în restaurantul hotelului. Canalul televiziunii publice ruse Rossia-24 a transmis, la rândul său, că fostul şef al Roscosmos îşi celebra acolo cea de-a 59-a aniversare, alături de invitaţi şi muzicanţi.


După atac, el a spus că a fost operat la spital pentru că o schijă de obuz îi rămăsese blocată deasupra omoplatului drept.

Rogozin, un susţinător fervent al ofensivei ruse în Ucraina, a explicat că i-a scris ambasadorului francez la Moscova, Pierre Levy.

,,În acest plic, împreună cu scrisoarea mea, veţi vedea un fragment de obuz de la o piesă de artilerie franceză de 155 mm Caesar'', afirmă Rogozin în această scrisoare deschisă publicată pe Telegram.


,,Mi-a perforat umărul drept şi s-a blocat în a cincea vertebră cervicală, la doar un milimetru distanţă de cealaltă, şi ar fi putut să mă ucidă sau să mă facă invalid'', scrie el.

Contactată de AFP, Ambasada Franţei la Moscova nu a dorit să facă vreun comentariu pentru moment.

Bombardamentul în care a fost rănit Rogozin i-a ucis pe doi dintre prietenii săi, a explicat acesta, adăugând: 'Toate victimele noastre sunt pe conştiinţa dumneavoastră!'

,,Vă rog să-i transmiteţi fragmentul de schijă scos din coloana mea vertebrală de către chirurgi preşedintelui francez Emmanuel Macron'', declară responsabilul rus. 'Şi spuneţi-i că nimeni nu va scăpa de responsabilitatea pentru crimele de război', adaugă Rogozin, citat de AFP.

Într-o reacţie la postarea lui Rogozin, un consilier al ministrului ucrainean de interne, Anton Gheraşcenko, îi recomandă să păstreze schija decât să i-o trimită lui Macron, pentru că 'cine ştie când va mai ţine în mână un lucru atât de bine făcut', într-o aluzie sarcastică la calitatea îndoielnică a armamentului rusesc.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel