Până la dezvoltarea AK-203, India a comandat de urgență 70.000 de puști de asalt AK-200 din Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Pușca de asalt AK-200
Pușca de asalt AK-200

India și Rusia au semnat joi, 19 august, un acord pentru achiziționarea imediată, “de la raft”, a 70.000 de puști de asalt din noua serie AK-200.

India face această achiziție deși în paralel are cu Rusia un proiect privind producerea în comun a 600.000 de puști AK-203 în India, potrivit unui acord încheiat în 2018.

Potrivit unor surse din cadrul instituției de apărare din India, în timp ce planul inițial era să importe direct 20.000 de puști AK-203 calibru 7,62 mm (7,62 x 39 mm) și să fabrice împreună cu Rusia 650.000 de arme din acest model în India, întârzierea producției comune a determinat majorarea numărului de puști achiziționate direct din Rusia.

Armamentul cumpărat din Rusia poate include mai multe variante ale seriei AK-200, deoarece diferențele constau doar în accesoriile montate pe pușcă.

2. Pușca de a... (ak-200_09216500.jpg)

Pușca de asalt AK-200, sursă foto: Rosoboronexport

Contractul a fost semnat între Ministerul Apărării din India și reprezentanți ai guvernului rus, în prezența oficialilor companiei Indo-Russia Rifles Pvt Ltd - o firmă de fabricare a puștilor care va conduce producția indigenă de AK în India, după cum a informat site-ul indiandefensenews.in.

Se așteaptă ca armele comandate să înceapă să ajungă în India din noiembrie anul acesta și să înlocuiască puștile INSAS (Indian Small Arms System) de calibru 5,56 mm (5,56 × 45 mm) utilizate în prezent de armată și de alte structuri de forțe.

Forțele Armate din India folosesc și puștile americane SIG-716 calibru 7,62 mm (7,62 × 51 mm), însă acestea sunt destinate în principal trupelor de infanterie care îndeplinesc misiuni în prima linie.

 

Aspecte privind producția comună

 

Compania  Indo-Russia Rifles Pvt. Ltd, este o întreprindere mixtă constituită între concernul indian OFB (Ordnance Factory Board), concernul rus Kalashnikov și Rosoboronexport - agenția rusă de stat pentru exporturi militare.

Acordul a fost anunțat pentru prima dată în 2018, iar în martie 2019 a fost inaugurată fabrica din localitatea Korwa, districtul Amethi din Uttar Pradesh. Cu toate acestea, la scurt timp, proiectul s-a lovit de obstacolul reprezentat de preț, deoarece prețul de producție rezultat era mai mare decât cel al produsului importat din Rusia.

Potrivit OFB, prețul mare a fost determinat de transferul de tehnologie, utilizarea exclusivă a  resurselor locale pentru producție și de orele de lucru suplimentare necesare.

În august 2020, au apărut informații publice potrivit cărora afacerea continuă și contractul este supus verificării legale finale. Mai mult, presa indiană dădea ca probabilă semnarea contractului final în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în India, la sfârșitul anului 2020. Însă vizita nu a mai avut loc din cauza pandemiei Covid-19, iar contractul nu a fost finalizat până în prezent.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel