Oshkosh amenință că închide linia de producție pentru vehiculele de luptă JLTV. Unda de șoc ar putea afecta și România, aflată în proces de achiziție a JLTV

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania

E supărare mare la Oshkosh Defense după ce producătorul american a pierdut un contract gigant de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru producția de blindate de luptă ușoare JLTV pentru Armata SUA. Oshkosh amenință inclusiv cu închiderea liniei de producție. Amintim că România se află în proces de achiziție a JLTV.

În 2015, compania americană Oshkosh Defense a câştigat un contract de înzestrare al U.S. Army cu vehicule tactice JLTV. Contractul se ridica la peste 6.7 miliarde de dolari, iar Oshkosh a demarat producția blindatelor tactice ușoare JLTV, reușind cu succes să producă până în prezent peste 19.000 de blindate de luptă.

Ulterior, SUA au anunțat negocieri privind semnarea unui contract adiţional pentru furnizarea a încă aproximativ 30.000 de blindate. Alegerea nu a mai fost Oshkosh ci AM General. 

Prin ambele contracte mamut SUA înlocuiesc bătrânele Humvee. Cel de-al doilea contract a fost alocat AM General, compania responsabilă pentru Humvee. Contractul se ridică la peste 8.6 miliarde de dolari iar decizia de a fi atribuit AM General a fost anunțată săptămâna trecută.

Anunțul Washingtonului cu privire la alocarea celui de-al doilea contract AM General a produs un seism la Oshkosh care a acuzat modul în care a fost atribuit contractul și a amenințat cu încetarea liniei de producție JLTV.

Oshkosh speră că decizia Pentagonului va putea fi întoarsă și a contestat-o, dar în caz contrar, potrivit președintelui companiei Tim Bleck, într-un interviu acordat Defense News, compania se pregătește să închidă linia de producție pentru JLTV până la finalul anului 2024. 

„Există forță de muncă care poate produce blindate până la finalul lui 2024 și poate prelua comenzi până pe la finalul lui noiembrie 2023”, a precizat președintele Oshkosh care a adăugat că nu e exclus ca linia de producție să fie transferată către un alt produs, dar acest lucru va face dificilă reluarea producției de JLTV.

 

Unda seismică poate ajunge până în România? Țara noastră se află în proces de achiziție a blindatelor JLTV produse de Oshkosh

 

Oshkosh are contracte de la clienți externi. Și nu puține. Printre cei care au achiziționat JLTV se numără România, Muntenegru, Brazilia, Slovenia, Lituania. Belgia și Macedonia de Nord.

Nu există un risc pentru ca aceste contracte să fie afectate. România are pe rol un contract în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro) pentru JLTV. Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

2. Blindat am... (jltv-sua_96712700.jpg)

Blindat american JLTV. Foto: Oshkosh Defense

CITEȘTE ȘI: În așteptarea blindatelor de luptă americane JLTV. Alte achiziții de care au nevoie forțele speciale - structura de elită a Armatei române

Interesant e însă că în alt program, unde procedura de atribuire va fi prin licitație, anume programul de înzestrare al Armatei române cu blindate 4x4, cei de la Oshkosh intenționează să propună tot JLTV. 

Contractul e major și are ca obiectiv achiziția a 1.059 de blindate, costurile fiind estimate la 4.5 miliarde de lei fără TVA.

Nu e clar cum va afecta în acest program pierderea de către Oshkosh a contractului de 8 miliarde de dolari pentru Armata SUA. În orice caz în contractul privind blindatele 4x4 ale României, MApN solicită integrarea producției în industria de apărare a României și proceduri de offset. Poate fi o pâine de mâncat pentru compania americană în condițiile pierderii contractului în SUA, dar competiția va fi acerbă și ne putem aștepta ca și AM General să-și manifeste interesul.

CITEȘTE ȘI: Blindate 4x4 pentru România: Cerința dispărută care aprinde competiția. JLTV și Sherpa în pole position - Turcia și o soluție românească vin din spate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel