Orban are probleme. Situația statului de drept din Ungaria ar putea obliga UE să ia măsuri dure. Salvarea ar putea veni de la Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Uniunea Europeană cere Budapestei să restabilească statul de drept și democrația, amenințând că o va priva de finanțare și deja sugerează retragerea țării din bloc. 

Într-un comunicat de sâmbătă, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii măsuri împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria. Astfel, Budapesta ar putea fi privată de 65% din fondurile europene de coeziune (7,5 MLD. EURO) până la momentul în care Ungaria va rezolva problemele privind încălcările statului de drept.

La începutul lunii septembrie, la Bruxelles s-a desfășurat o dezbatere aprinsă: Ungaria a amenințat că va bloca prelungirea unor sancțiuni împotriva Rusiei dacă trei oligarhi apropiați de Putin, Alisher Usmanov, Petr Aven și Viktor Rașnikov, nu vor fi excluși de pe lista neagră.

Ulterior, Budapesta și-a abandonat totuși cererea, dar incidentul a lăsat însă un gust amar.

 

Pe marginea prăpastiei?

 

Mikulas Beck, ministrul Afacerilor Europene al guvernului Republicii Cehe - țara care prezidează în prezent Uniunea Europeană - într-un interviu acordat postului de radio ceh iROZHLAS chiar a admis posibilitatea ca Ungaria să părăsească Uniunea.

„În UE, negocierile sunt adesea dificile și pot fi negociate de multe țări. Dar Ungaria, după părerea mea, a parcurs un drum lung până la marginea unei prăpastii, iar acum trebuie să decidă dacă se îndepărtează de această margine sau își asumă un risc și să sară", a spus șeful diplomației cehe.

Teoretic, putem vorbi despre ieșirea Ungariei din Uniunea Europeană, a spus oficialul.

Budapesta a fost acuzată de mult timp de încălcarea drepturilor omului și de nerespectarea statului de drept.

În proiectul lor de raport privind amenințarea la adresa valorilor europene, oficialii europeni sunt preocupați de o serie de domenii: de la funcționarea sistemului constituțional și electoral la independența justiției, de la libertatea academică și religioasă până la drepturile grupurilor vulnerabile.

 

Polonia se va opune măsurilor de sancționare a Budapestei

 

Ungaria poate scăpa de măsurile UE. Varșovia nu vede cu ochi buni intenția instituțiilor europene de a suspenda fondurile pentru Ungaria, temându-se, probabil, și de crearea unui precedent.

"Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Şeful guvernului naţionalist-populist polonez, el însuşi în conflict cu Bruxellesul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept, a reamintit că omologul şi aliatul său ungar Viktor Orban a pregătit deja "un proiect de acord cu Comisia Europeană".

 

Orban amână reformele

 

Orban a instituit un regim hibrid de „ autocrație electorală” în țara sa, susțin aceștia și solicită Comisiei Europene „să ia măsuri imediate”.

În 2019, Ungaria a devenit prima țară din UE care a pierdut statutul de democrație consacrată în evaluarea anuală a grupului pentru drepturile omului Freedom House din Washington. 

Autoritățile maghiare nu se grăbesc să înceapă reformele. În 2021, ministrul maghiar de finanțe, Mihaly Varga, a spus chiar că, dacă UE va continua criticile, Budapesta s-ar putea să-și reconsidere apartenența la blocul european până la sfârșitul acestui deceniu, când se așteaptă că contribuțiile Ungariei la bugetul UE vor depăși plățile pe care le primește.

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să extindă câmpul de confruntare dintre Budapesta și Bruxelles. Recent, Orban a cerut din nou ridicarea sancțiunilor europene împotriva Rusiei din cauza presupusei lor ineficiențe. Deși Ungaria continuă să aplice restricții întregi europene împotriva țării agresoare, în paralel, Budapesta a convenit deja cu Federația Rusă să crească aprovizionarea cu gaze.

Uniunea Europeană nu poate exclude Ungaria, deoarece un astfel de mecanism pur și simplu nu există. Țările pot părăsi blocul comunitar doar voluntar, așa cum a făcut Regatul Unit.

Pe de altă parte, articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană ( TUE) oferă un alt instrument de coerciție asupra statelor care încalcă în mod grav și regulat valorile UE: statele pot fi private de dreptul de vot în Consiliul European și pot pierde fondurile europene.

Guvernul ungar a anunțat deja că va crea un organism special anticorupție și un grup de lucru, cu participarea organizațiilor neguvernamentale. Cu toate acestea, oficialii europeni insistă pentru pași reali.

După ani de dispute din ce în ce mai aprinse ale UE cu Budapesta privind standardele democratice, corupția, migrația și drepturile LGBTQ, „există puțină încredere în Ungaria”, a declarat un oficial european citat de Reuters.

„Orbán face propuneri care îi vor asigura în continuare finanțare UE fără a eradica corupția sistemică în care se implică prietenii și rudele sale”, a declarat Daniel Freund, europarlamentar al Partidului Verzilor Germani, 2020.

Marea majoritate a maghiarilor, inclusiv majoritatea alegătorilor Fidesz, ar prefera ca Ungaria să rămână în UE. Potrivit unui sondaj realizat în februarie 2022 , dacă țara ar organiza din nou un referendum privind aderarea la UE, 86% dintre cetățeni ar vota pentru și doar 9% ar vota împotriva rămânerii în UE.

Mai mult de jumătate dintre maghiari consideră injecțiile financiare cel mai mare beneficiu al aderării la UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel