Operațiune spectaculoasă a Mossadului. Serviciul de spionaj al Israelului, în căutarea pilotului Ron Arad, capturat de Iran în 1986

Tudor Curtifan |
Data publicării:
McDonnell Douglas F-4 Phantom, Israel. Sursă foto: Forțele Aeriene Israeliene
McDonnell Douglas F-4 Phantom, Israel. Sursă foto: Forțele Aeriene Israeliene

Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.

În cadrul deschiderii sesiunii de iarnă a Knesset - Parlamentul unicameral al Israelului - premierul Naftali Bennett a surprins când a anunțat public că o operațiune a Mossadului a avut loc pentru a descoperii informații despre Ron Arad, pilot israelian în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), capturat în 1986 și a cărui urmă s-a pierdut în 1988.

Potrivit Times of Israel, oficiali din domeniul apărării au criticat declarația premierului, considerată a avea ca obiectiv acumularea de capital electoral.

A fost  o operațiune complexă, desfășurată pe scară largă. Asta e tot ce vă pot spune (...). S-au făcut eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu Ron Arad”, a precizat Bennet, în plenul reunit al Knessetului. Premierul israelian a mai specificat că operațiunea Mossadului s-a desfășurat luna trecută.

În urma criticilor care au denunțat faptul că premierul a făcut publică informația, Cabinetul lui Bennett a publicat un comunicat în care precizează că „operațiunea a fost un succes”.

Premierul este însă contrazis chiar de directorul general al Mossadului. Potrivit sursei citate, David Barnea, cel care conduce serviciul israelian, a confirmat o „operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă”, dar a subliniat că a fost un eșec. „Am eșuat”, a precizat Barnea, fără să intre în detalii.

Cel mai probabil se referea la faptul că Israelul nu a reușit să afle informații cu privire la soarta lui Ron Arad.

 

Soarta lui Ron Arad, pilotul militar israelian care s-a catapultat dintr-un Phantom în timpul misiunii și ulterior a fost capturat, rămâne un mister

 

Pilotul israelian Ron Arad e considerat decedat, în pofida faptului că familia încă speră la o minune și la recuperarea lui.

În cazul în care ar fi în viață, Ron Arad ar avea azi 63 de ani.

Pilotul militar israelian a fost capturat în 1986. Se întâmpla în momentul în care avionul de tip McDonnell Douglas F-4 Phantom pe care îl pilota, în timpul unei misiuni de lovire a unor obiective teroriste în sudul Libanului, a suferit avarii grave ca urmare a exploziei premature a muniției.

Ron Arad s-a catapultat, a supraviețuit, dar a fost capturat de mișcarea șiită libaneză „Amal”. Ulterior, pilotul israelian a fost predat Iranului.

Despre soarta sa informațiile sunt confuze. Cert e că serviciile din Israel i-au pierdut urma în 1988.

Se presupune că atunci Ron Arad ar fi decedat încă din 1988. Totuși, o comisie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a stabilit în 2004 că Arad a murit undeva în anii 1990 după ce i s-ar fi refuzat tratamentul medical, precizează Times of Israel.

Un alt raport din 2016 indica faptul că pilotul israelian a fost ucis și îngropat lângă Beirut în 1988.

În 2006, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că mișcarea îl consideră mort pe Arad iar doi ani mai târziu, în 2008, germanul Gerhard Konrad, negociator cu Hamas și Hezbollah pentru eliberarea prizonierilor, a anunțat Israelul că deține informații din interiorul Hezbollah cu privire la faptul că Ron Arad a murit în urma unei presupuse tentative de evadare în 1988.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel