Operațiune spectaculoasă a Mossadului. Serviciul de spionaj al Israelului, în căutarea pilotului Ron Arad, capturat de Iran în 1986

Tudor Curtifan / 05 oct 2021 / 12:16
McDonnell Douglas F-4 Phantom, Israel. Sursă foto: Forțele Aeriene Israeliene
McDonnell Douglas F-4 Phantom, Israel. Sursă foto: Forțele Aeriene Israeliene

Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.

În cadrul deschiderii sesiunii de iarnă a Knesset - Parlamentul unicameral al Israelului - premierul Naftali Bennett a surprins când a anunțat public că o operațiune a Mossadului a avut loc pentru a descoperii informații despre Ron Arad, pilot israelian în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), capturat în 1986 și a cărui urmă s-a pierdut în 1988.

Potrivit Times of Israel, oficiali din domeniul apărării au criticat declarația premierului, considerată a avea ca obiectiv acumularea de capital electoral.

A fost  o operațiune complexă, desfășurată pe scară largă. Asta e tot ce vă pot spune (...). S-au făcut eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu Ron Arad”, a precizat Bennet, în plenul reunit al Knessetului. Premierul israelian a mai specificat că operațiunea Mossadului s-a desfășurat luna trecută.

În urma criticilor care au denunțat faptul că premierul a făcut publică informația, Cabinetul lui Bennett a publicat un comunicat în care precizează că „operațiunea a fost un succes”.

Premierul este însă contrazis chiar de directorul general al Mossadului. Potrivit sursei citate, David Barnea, cel care conduce serviciul israelian, a confirmat o „operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă”, dar a subliniat că a fost un eșec. „Am eșuat”, a precizat Barnea, fără să intre în detalii.

Cel mai probabil se referea la faptul că Israelul nu a reușit să afle informații cu privire la soarta lui Ron Arad.

 

Soarta lui Ron Arad, pilotul militar israelian care s-a catapultat dintr-un Phantom în timpul misiunii și ulterior a fost capturat, rămâne un mister

 

Pilotul israelian Ron Arad e considerat decedat, în pofida faptului că familia încă speră la o minune și la recuperarea lui.

În cazul în care ar fi în viață, Ron Arad ar avea azi 63 de ani.

Pilotul militar israelian a fost capturat în 1986. Se întâmpla în momentul în care avionul de tip McDonnell Douglas F-4 Phantom pe care îl pilota, în timpul unei misiuni de lovire a unor obiective teroriste în sudul Libanului, a suferit avarii grave ca urmare a exploziei premature a muniției.

Ron Arad s-a catapultat, a supraviețuit, dar a fost capturat de mișcarea șiită libaneză „Amal”. Ulterior, pilotul israelian a fost predat Iranului.

Despre soarta sa informațiile sunt confuze. Cert e că serviciile din Israel i-au pierdut urma în 1988.

Se presupune că atunci Ron Arad ar fi decedat încă din 1988. Totuși, o comisie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a stabilit în 2004 că Arad a murit undeva în anii 1990 după ce i s-ar fi refuzat tratamentul medical, precizează Times of Israel.

Un alt raport din 2016 indica faptul că pilotul israelian a fost ucis și îngropat lângă Beirut în 1988.

În 2006, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că mișcarea îl consideră mort pe Arad iar doi ani mai târziu, în 2008, germanul Gerhard Konrad, negociator cu Hamas și Hezbollah pentru eliberarea prizonierilor, a anunțat Israelul că deține informații din interiorul Hezbollah cu privire la faptul că Ron Arad a murit în urma unei presupuse tentative de evadare în 1988.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy