ONU: China a semnat Tratatul privind comerţul cu arme

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

China a semnat luni Tratatul privind comerţul cu arme (Arms Trade Treaty, ATT), a anunţat într-un comunicat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, exprimându-şi satisfacţia pentru această nouă dovadă de ataşament al Beijingului faţă de multilateralism, scrie AFP.

Această adeziune "ilustrează hotărârea şi sinceritatea Chinei de a menţine un regim internaţional de control al armelor, de a sprijini multilateralismul şi de a crea o comunitate cu un viitor comun pentru omenire", a subliniat el.

Comunicatul precizează că Beijingul permite exportul de arme numai către statele suverane, şi nu către actori nestatali. În baza procedurii induse de tratat, ATT se va aplica Chinei după o perioadă de 90 de zile.

China este al doilea producător de arme de pe glob şi a anunţat la 22 iunie decizia sa de a se alătura ATT.

Cu această ţară, tratatul numără în prezent 107 părţi semnatare.

TCA a fost adoptat de ONU în 2013 şi a intrat în vigoare în anul următor. El prevede că fiecare ţară semnatară evaluează înaintea fiecărei tranzacţii dacă armele vândute riscă să fie utilizate pentru a ocoli un embargo internaţional, să fie deturnate în profitul criminalilor sau încalcă drepturile omului.

Armele acoperite merg de la pistoale la avioane şi nave de război, inclusiv rachete.

Statele Unite, principalul furnizor de arme la nivel mondial, au semnat acest tratat sub preşedinţia lui Barack Obama, dar Congresul nu l-a ratificat niciodată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel