Oficial ucrainean, mesaj către NATO: Ajută-ne cu avioane, dacă nu poţi instituii o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Mig-29 al Forțelor Aeriene poloneze
Foto: Mig-29 al Forțelor Aeriene poloneze

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, s-a adresat partenerilor internaționali și NATO, solicitând ca aceştia să sprijine Ucraina cu avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană, dacă tot nu pot impune o zonă de excludere aeriană (no-fly zone).

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei s-a adresat NATO, înaintând o nouă cerere prin care solicită transferul unor de avioane de luptă și a unor echipamente/sisteme de apărare aeriană care să ajute Ucraina să facă faţă bombardamentelor aeriene ale Federaţiei Ruse.

Danilov a precizat că acest lucru ar putea fi o posibilă alternativă care ar putea înlocui solicitarea către NATO de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

,,În acest moment, în această zi și în aceste minute, avem nevoie de cel mai urgent și esenţial ajutor, de care depinde victoria Ucrainei și rezistența Occidentului. Acest ajutor include protejarea cerului ucrainean prin furnizarea de aeronave de luptă și sisteme de apărare aeriană, a precizat Danilov.

Pentru a scoate în evidenţă cât de mare nevoie are Ucraina în acest moment să fie sprijină cu avioane de luptă, oficialul ucrainean a făcut referire la pierderile umane înrefistrate din rândurile cetăţenilor ucraineni, ca urmare a bombardamentelor forţelor ruse de ocupaţie

„Sau poate oamenii uciși nevinovați ne vor acoperi cerul cu aripile lor ca niște îngeri? Însă, cum se va simți atunci întreaga lume?! Dacă NATO nu vrea sau nu poate să „închidă cerul” asupra Ucrainei, vom închide singuri cerul, doar dați-ne avioane militare și sisteme de apărare aeriană”, a spus Oleksiy Danilov.

Reacţia oficialului ucraineana vine în contextul în care Casa Albă și Pentagonul au minimizat luni probabilitatea unui acord tripartit pentru că Polonia să livreze aeronave MiG-29 către Ucrainei, iar Statele Unite să ofere avioane F-16 către Forţele Aeriene Poloneze, pentru a umple golul lăsat de acest posibil transfer de aeronave.

După cum bine precizează publicaţia americană Defense News, paşii făcuţi în spate de oficialii americani, dar şi repetatele mesaje oficiale venite din partea Varșoviei că nu este dispusă să transfere avioane către Ucraina, reprezintă o lovitură pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a rugat pe oficialii americani să ofere ţării sale avioane de luptă, deoarece trebuie să respingă bombardamentele forţelor ruse de ocupaţie.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi 'promisiunile' neonorate ale Occidentului de a proteja Ucraina de bombardamentele ruse, transmite Agerpres, care citează AFP.

,,Se împlinesc 13 zile de când auzim promisiuni. Treisprezece zile de când ni se spune că vom fi ajutaţi în cer, că vor fi avioane, că ne vor fi livrate'', a spus Zelenski într-un mesaj video pe Telegram.

,,Dar responsabilitatea pentru aceasta apasă şi asupra acelora care nu au fost capabili să ia o decizie în Occident de 13 zile (...) Asupra acelora care nu au securizat cerul aerian de asasinii ruşi'', a adăugat preşedintele Ucrainei. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel