Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar

Cătălin Costea |
Data publicării:

După contraofensiva de succes din regiunea estică Harkov, din luna septembrie, mulți oficiali ucraineni au început să vorbească despre operația din sudul țării, din Herson, ca fiind doar o diversiune reușită, cu scopul de a atrage forțele ruse departe de Harkov.

Deși această interpretare sună interesant și are rezonanță mediatică, este puțin probabil ca strategii militari ucraineni împreună cu presupușii lor consilieri occidental și să fi planificat o astfel de diversiune. Un atac reușit împotriva forțelor ruse din sud ar fi condus la recuperarea unei zone mari în sud și ar fi atras oricum forțele ruse din nord-est pentru a sprijini noua linie defensivă în sud. Atunci operația de la Harkov ar fi putut să continue așa cum s-a procedat, iar Ucraina, cu suficiente forțe și mijloace la dispoziție, ar fi putut obține victorii în ambele regiuni.

Armata ucraineană a făcut o treabă bună în regiunea Harkov, recuperând zonele ocupate de ruși la  vest de râul Oskil. În Herson însă, ucrainenii au atacat mai multe aliniamente puternice de apărare exact acolo unde era de așteptat să atace. Au rezultat câștiguri mici și pierderi mari.

La Harkov, armata ucraineană a exploatat golurile găsite în apărarea rusă și a împins în ele forțe mari mai repede decât au putut reacționa rușii. Forțele ruse au fost parțial învăluite, cu aprovizionarea întreruptă, dar nu s-au grăbit să se retragă prea mult în adâncime.

Din păcate, majoritatea forțelor ucrainene implicate în ofensivă a trebuit să se deplaseze pe jos, astfel încât rușii au putut să-și refacă o nouă linie defensivă pe râul și lacul Oskil înainte ca armata ucraineană să poată închide căile de retragere și să curețe toate așa-numitele “pungi”, zone mici cu trupe ruse încercuite în cea mai mare parte a lor.  Au apărut întârzieri suplimentare din cauza mijloacelor limitate de a avansa forțele și logistica.

Deși armata ucraineană a lansat informații despre un număr mare de vehicule blindate și de soldați ruși capturați, detaliile făcute publice indicau capturi mai modeste. Tehnica de luptă s-ar situa  la aproximativ 300 de vehicule blindate, dintre care 200 au nevoie de reparații.

În ceea ce privește prizonierii, lipsa aproape totală a imaginilor și refuzul de a declara public numărul acestora duce la concluzia că nu este totuși vorba de cifre semnificative. Mobilitatea inadecvată, lipsa comunicațiilor securizate și pregătirea insuficientă a trupelor de infanterie ușoară ale Forțelor Armate, Trupelor de Apărare Teritorială și Gărzii Naționale au condus foarte probabil la scăparea majorității trupelor și vehiculelor ruse, cu care s-ar putea întâlni într-o altă zi a luptelor.

Herson a fost promovat inițial drept începutul contraofensivelor de respingere a trupelor ruse din Ucraina. Când a început această discuție, rușii aveau forțe mult mai mici în sud. Cea mai mare densitate de forțe și mijloace a fost în nord-est. Pregătirile lente, dar evidente, pentru atacul în regiunea Herson au făcut ca rușii să mute într-adevăr numeroase batalioane în regiunile Herson și Zaporojie pentru a-și întări apărarea.

Pe baza forțelor ucrainene implicate și a mișcărilor acestora în ultimele două luni, operația Herson este departe de a fi doar o diversiune și pare mult mai mult o contraofensivă pentru reluarea regiunii de la vest de Nipru. În acest caz, planificarea și pregătirea au fost efectuate prea încet și prea evident, permițând rușilor să își construiască și consolideze apărarea pe mai multe aliniamente succesive. Rezultatul a fost un avans lent și pierderi mari ucrainene.

Armata ucraineană a făcut progrese, dar mai are încă un drum lung de parcurs. În acest ritm, eliberarea teritoriului ar putea dura câțiva ani în condițiile în care sprijinul militar occidental va fi menținut, ca și sancțiunile impuse Rusiei.

Ucraina este obligată să crească ritmul ofensivei pentru că, dacă Europa poate depăși această iarnă pentru care de bine de rău a apucat să își asigure nivelul de siguranță al rezervelor de gaze naturale, este puțin probabil ca lucrurile să stea la fel și anul următor. Altfel spus, siguranța sprijinului militar și financiar european ar putea scădea cu fiecare an cu care războiul se prelungește.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel