Ofensivă intelligence a Turciei pentru a ține Kurdistanul irakian departe de influența Iranului

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Recept Tayyid Erdogan @OfficialFacebook
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Recept Tayyid Erdogan @OfficialFacebook

Turcia depune eforturi susținute pentru a obține un echilibru mai stabil în relațiile sale cu cele două partide politice din Guvernul Regional al Kurdistanului irakian, Partidul Democrat Kurdistan din Erbil și Uniunea Patriotică a Kurdistanului din Sulaymaniyah, cu scopul de a echilibra interesele turcești cu aceste formațiuni și a le ține departe de influența Teheranului.

Site-ul francez Intelligence Online observă că relațiile dintre cele două partide kurde au devenit tulburi după votul asupra bugetelor de venituri din petrol din iunie, iar Ankara se teme că tensiunile în curs ar putea împinge tribul liderului Uniunii Patriotice din Kurdistan, Jalal Talabani, în brațele Iranului. 

Proximitatea geografică a regiunii de est de granița cu Iranul face ca Uniunea Patriotică din Kurdistan să fie în contact regulat cu Teheranul.

În acest context, o delegație turcă de înalți oficiali ai serviciilor de informații a făcut o vizită în iunie pentru a discuta despre reluarea zborurilor între Ankara și Sulaymaniyah, suspendate în aprilie, în schimbul distanțării Uniunii Patriotice din Kurdistan de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune pe care Ankara o consideră organizație teroristă.

Mai mult, analiștii regionali apreciază că noul șef al Agenției Naționale de Informații a Turciei (MIT), Ibrahim Kalin, dorește reformarea relației Ankarei cu clanul Talabani din Sulaymaniyah.

În timp ce Ankara este încă aproape de Partidul Democrat Kurdistan, plecarea fostului șef al serviciilor secrete turcești, Hakan Fidan, și numirea sa în funcția de ministru al afacerilor externe au contribuit, de asemenea, la schimbarea echilibrului, deoarece șeful diplomației turce, care este de origine kurdă, are o relație de prietenie cu prim-ministrul regiunii Kurdistan din Irak, Masrour Barzani.

Barzani a călătorit la Ankara pe 20 iunie pentru a fi primul lider străin care l-a felicitat pe Erdogan pentru realegerea sa ca președinte al Turciei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel