În contextul războiului declanșat de Rusia, Ucraina a devenit al doilea operator de obuziere CAESAR la nivel mondial

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Caesar
Obuzier autopropulsat Caesar

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că datorită livrărilor din Franţa şi Danemarca, Ucraina deţine acum al doilea operator de obuziere autopropulsate CAESAR.

După cum a remarcat Reznikov, dispozitivele CAESAR promise de Danemarca au sosit în Ucraina.

"Danemarca voia să folosească aceste sisteme pentru armata sa, dar a decis cu înţelepciune şi nobleţe să le transfere armatei ucrainene", a scris Reznikov pe Twitter. După cum a afirmat ministrul ucrainean al apărării, danezii vor participa la organizarea pregătirii trupelor ucrainene. "Datorită partenerilor noştri din Franţa şi Danemarca, Ucraina are acum al doilea parc, ca mărime, de artilerie CAESAR din lume", a declarat Reznikov. 

Danemarca a organizat și pregătirea militarilor ucraineni pe acest tip de tehnică militară.

Reznikov a subliniat că militarii ucraineni apreciază manevrabilitatea și acuratețea acestor obuziere. 

„Mulțumită partenerilor noștri din Franța și Danemarca, Ucraina are al doilea cel mai mare parc de artilerie Caesar din lume”, a menționat ministrul.

Danemarca și Norvegia vor furniza Ucrainei 8.000 de obuze de artilerie pentru tunurile autopropulsate Caesar.

Leopard 1 va ajunge la începutul verii

Printre echipamentele pe care guvernul danez a promis că îl va oferi Ucrainei ca ajutor militar se numără sistemele de artilerie Caesar, dar și tancurile Leopard 1 și Leopard 2.

Apropo de Leopard 1, se pare că tancurile de generație mai veche vor ajunge în Ucraina la începutul verii. Militarii ucraineni au început deja perioada de instrucție pe tancurile germane produse în anii 60-70, care deși nu se compară cu variantele de Leopard 2 (sunt cu 20 de tone mai ușoare și au un armament net inferior) vor conta pentru echilibrul de forțe de pe frontul ucrainean. Se pare că în prima tranșă vor ajunge aproximativ 20-25 de tancuri Leopard 1 recondiționate, așa cum a declarat și Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Leopard 1 este principalul tanc de luptă produs de concernul german Krauss-Maffei Wegmann. Între 1964 și 1984 au fost fabricate în total 4.700 de unități cu diverse modificări. Leopard 1A5 este cel mai avansat model de producție al acestei familii de tancuri.

Leopard 1A5 este înarmat cu un tun L7A3 de 105 mm (un calibru mic comparativ cu tunul de 120 de mm de pe Leopard 2) capabil să tragă toate proiectilele standard de 105 mm fabricate de țările NATO.

Totuși, Leopard 1 A5 a primit un stabilizator de arme modern, dispozitive termice de ochire și un nou sistem computerizat de control al focului EMES 18. EMES 18 a fost creat pe baza sistemului modern de control al focului EMES 15 împrumutat din familia de tancuri Leopard 2.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel