Obiectivele ministerului german al Apărării: Urgentarea proiectelor FCAS şi MGCS. Avioane şi tancuri de ultimă generaţie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Proiectul franco-german de dezvoltare a unei noi aeronave de luptă a intrat într-o "fază foarte decisivă", a afirmat marţi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite dpa.

Proiectul mai necesită clarificarea unor aspecte finale, inclusiv de natură legală, a menţionat ministrul german în cursul unei vizite la Paris.

"Suntem hotărâţi să facem acest următor pas până în vară, astfel ca proiectul să se încadreze în timp", a spus Annegret Kramp-Karrenbauer. Ea a adăugat că acest lucru este valabil şi în ce priveşte viitorul sistem comun de luptă terestră MGCS (tancul de luptă Main Ground Combat System).

În cazul viitoarei aeronave de luptă, partenerii industriali au ajuns la un acord de împărţire a costurilor, după o îndelungată dispută.

Ministrul german a menţionat marţi că de câteva săptămâni se lucrează la acest proiect "aproape 24 de ore din 24" şi a amintit că Germania este presată de timp întrucât parlamentul trebuie să decidă asupra viitoarei sale etape înaintea alegerilor din toamnă.

 

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS



Noua aeronavă de luptă, la al cărei proiect mai participă şi Spania, pe lângă Germania şi Franţa, urmează să devină operaţională din 2040, înlocuind aparatele Eurofighter, în cadrul aşa-zisului Sistem de luptă aeriană al viitorului (Future Combat Air System, FCAS) şi care va mai cuprinde între altele drone şi sateliţi.

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS ar urma să înlocuiască avioanele Rafale din Franța, avioanele Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Citeşte şi: Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a - are sau nu viitor? Airbus și Dassault Aviation au ajuns la un acord

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.

Programul viitorului avion de luptă european, care se va însera într-un sistem conectat incluzând drone, urmăreşte să înlocuiască în perspectiva anului 2040 avioanele Rafale şi Eurofighter. Pentru aceasta, Franţa, Germania şi Spania speră să valideze înaintea alegerilor germane din septembrie studiile de fezabilitate înainte de realizarea în 2026 a unui aparat demonstrativ în zbor.

 

Sistem comun de luptă terestră MGCS (tancul de luptă Main Ground Combat System) - Proiectul a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017


 
Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI.

Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel