"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.

Reacțiile pozitive au continuat după anunțul surprinzător al președintelui american Joe Biden privind propunerea care vizează un parcurs în trei etape de încetare durabilă a focului și eliberare a ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat foaia de parcurs "realistă" israeliană pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, considerând că aceasta oferă o "oportunitate reală" de a pune capăt războiului care durează de mai bine de șapte luni.

Von der Leyen a declarat pe rețelele de socializare: "Sunt complet de acord cu Biden că cea mai recentă propunere oferă o oportunitate reală de a trece spre încheierea războiului și a suferinței civililor din Gaza. Această abordare în trei etape este echilibrată și realistă și necesită acum sprijinul tuturor părților".

Propunerea lui Biden garantează securitatea Israelului, oferă locuitorilor Fâșiei Gaza o zi mai bună, fără Hamas la putere, deschide calea pentru o înțelegere politică și oferă un viitor mai bun israelienilor și palestinienilor deopotrivă, a declarat liderul de la Casa Albă.

Președintele SUA a spus că noul plan include trei etape de reducere a escaladării și, practic, prevede un armistițiu care devine permanent și retragerea Israelului din Fâșia Gaza.

El a adăugat că Israelul a sprijinit propunerea la care s-a ajuns cu ajutorul negociatorilor americani, egipteni și qatarioți, iar planul a fost deja trimis negociatorilor de la Hamas, care au spus că apreciază propunerea.

 

Națiunile Unite

 

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a exprimat aprobarea față de propunerea lui Biden de a pune capăt războiului din Gaza.

"De luni de zile, Secretarul general a făcut presiuni pentru o încetare a focului, acces umanitar deplin și nerestricționat și eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți în Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric, vineri, la New York.

El a continuat: "Secretarul general speră cu tărie că acest lucru va face ca ambele părți să convină la o pace durabilă".

 

Marea Britanie

 

La rândul său, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat pe site-ul X: "Hamas trebuie să accepte acest acord pentru ca noi să vedem oprirea luptei, eliberarea ostaticilor, întoarcerea la familiile lor și asigurarea fluxului de ajutor umanitar către Gaza".

El a adăugat: "Așa cum am spus, o încetare a luptei trebuie să se transforme într-o pace durabilă dacă suntem cu toții pregătiți să luăm pașii corecți".

David Cameron, citat de Agenția de presă britanică PA Media, a declarat: "Să profităm de acest moment și să punem capăt acestui conflict".

 

Germania

 

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a salutat noua propunere de încetare a războiul din Gaza și a considerat-o una care îndreptățește speranțele de pace în regiune.

Baerbock a scris pe platforma "X" că această propunere "oferă o licărire de speranță și o posibilă cale de ieșire din impasul războiului".

 

Canada

 

Premierul canadian Justin Trudeau a descris propunerea lui Biden de a pune capăt războiului drept o oportunitate de a pune capăt suferinței și de a reveni la pace. Vorbind pe platforma X sâmbătă, Trudeau a cerut tuturor părților implicate să profite de această ocazie pentru a face pace.

El a adăugat: "Canada solicită o încetare imediată a focului, o creștere urgentă a ajutorului umanitar, asigurându accesul nestingherit la cei aflați în nevoie și eliberarea tuturor ostaticilor".

 

Casa Albă - propunerea președintelui Biden

 

Președintele american Joe Biden a prezentat o propunere constând în trei etape, care urmărește realizarea unei încetări durabile a focului și eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas. Propunerea garantează securitatea Israelului, oferă locuitorilor Fâșiei Gaza un viitor mai bun, fără Hamas la putere pregătește calea pentru o înțelegere politică și oferă un viitor mai bun atât israelienilor, cât și palestinienilor.

Președintele american a explicat propunerea care a fost transferată mișcării Hamas: "Aceasta constă în trei etape: Prima se întinde pe o perioadă de șase săptămâni și include o încetare completă a focului și retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza. În această perioadă, ostaticii, inclusiv femei, bătrâni și răniți, sunt eliberați în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni. În aceeași perioadă, palestinienii se vor întoarce la casele lor în toate zonele din Gaza, iar ajutorul umanitar va fi livrat, crescând la 600 de camioane care transportă ajutoare în Gaza zilnic".

Odată cu implementarea primei faze și angajamentul față de aceasta, va exista și o etapă de negocieri între Hamas și Israel privind aranjamentele pentru a doua fază, care este legată de încetarea definitivă a ostilităților. Președintele SUA a spus că propunerea spune că negocierile pot dura mai mult de șase săptămâni în prima fază, dar încetarea focului va continua atâta timp cât negocierile vor continua.

El a subliniat că Statele Unite vor colabora cu Egiptul și Qatarul pentru a asigura continuarea negocierilor și respectarea tuturor acordurilor pentru a ajunge la a doua etapă.

A doua fază se referă la eliberarea tuturor ostaticilor vii rămași, inclusiv a militarilor israelieni bărbați, retragerea forțelor israeliene din Gaza și încetarea permanentă a ostilităților, iar apoi a treia fază se referă la planurile de reconstrucție a Gazei.

Aceasta este propunerea depusă pe masă și, dacă va fi pusă în aplicare, Hamas nu va putea repeta ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, a declarat Biden avertizând împotriva pierderii acestei oportunități de a obține pacea, de a face Israelul mai sigur și de a deschide calea pentru un viitor mai bun pentru poporul palestinian și stabilirea unui stat care are dreptul la autodeterminare, demnitate, securitate și libertate, dreptul de a se apăra împotriva oricăror amenințări la adresa securității și de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru atacurile din 7 octombrie.

Președintele american a promis că SUA vor oferi întotdeauna Israelului ceea ce are nevoie pentru a se apăra și, de asemenea, a promis că Statele Unite se vor asigura că Israelul își va îndeplini obligațiile privind încetarea focul dacă (Hamas) va accepta înțelegerea.

Biden nu a exclus că vor apărea diferențe în detaliile asupra cărora trebuie lucrat, indicând că Hamas trebuie să vină la masă și să pună capăt acestui război pe care l-a început și să fie pregătit să ajungă la un acord și să dea dovadă de flexibilitatea necesară.

Președintele SUA a cerut tuturor aliaților și partenerilor să ofere asistență pentru stabilirea păcii. "Liderii trebuie să știe că trebuie să accepte această înțelegere și să formuleze un viitor mai bun pentru ieșirea din acest război tragic. Este timpul să începem o nouă fază și întoarcerea ostaticilor. Este timpul ca acest război să se încheie, astfel încât să putem începe aranjamentele pentru ziua următoare".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel