O companie rusă cu sediul în Marea Britanie, la care Roman Abramovici este acţionar, a furnizat materiale pentru producția de tancuri

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.
UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.

Evraz Steel Corporation, o firmă înregistrată în Marea Britanie, și-a folosit filialele pentru a furniza materii prime pentru producția de tancuri și explozibili necesari armatei ruse. Informațiile au fost obținute în urma unei investigații a OCCRP, care a declarat că oligarhul rus și fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, deține 29% din Evraz și că societatea "a aprovizionat forțele armate, direct sau indirect, timp de aproape un deceniu".

Pentru început trebuie precizat că, pentru cine nu ştie, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) este cea mai mare rețea de investigație pe crimă organizată și corupție din lume şi este fondată de jurnalistul român de investigaţii Paul Radu.

Compania rusă Evraz Steel neagă că ar fi implicată în procesul de producţie al unor echipamente militare, anunțând într-un comunicat de presă că toate produsele pe care le furnizează - cele de infrastructură și de construcții - sunt doar pentru uz civil.

Cu toate acestea, jurnaliştii de investigaţii OCCRP au efectuat mai multe cercetări și au constatat că filialele Evraz au participat la contracte guvernamentale [aceste companii sunt listate pe site-ul de achiziții publice din Rusia] anunțate de fabricile militare rusești, inclusiv de cel mai mare producător de tancuri de luptă din Rusia, UralVagonZavod, fabrici de explozibili, precum și la o cooperare directă cu Garda Națională Rusă.

 

Ce a livrat firma înregistrată în Marea Britanie catre armata rusa?

 

Evraz ZSMK [United West Siberian Iron and Steel Works] a furnizat toluen în perioada 2015 - 2018, care este o componentă în producția de explozibili. Contractul este încheiat cu o companie de stat rusă pentru producția de explozibili și are o valoare de 2,8 milioane USD.

Un alt exemplu similar este furnizarea de oțel, în anul  2018, de către Evraz NTMK [Nizhny Tagil Metallurgical Plant] în valoare de 1,4 milioane USD care UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.

Un alt exemplu similar este implicarea unei filiale a Evraz, înregistrată în Marea Britanie, care a furnizat zgură de vanadiu în valoare de 227.000 USD tot la UralVagonZavod. Zgura de vanadiu este utilizata la obținerea de oțeluri speciale necesare pentru angrenaje de mare viteză.

 

OCCRP a identificat peste 10 miliarde de dolari în active aparținând lui Abramovici

 

Un purtător de cuvânt al Evraz a negat că firma ar fi furnizat materii prime către industria rusă de armament. ,,În Rusia, Evraz furnizează produse pentru proiecte de infrastructură și de construcții destinate exclusiv uzului civil", au declarat acesta într-o declarație trimisă prin e-mail celor de OCCRP.

Jurnaliştii de investigaţii ai OCCRP susţin că este destul de dificil să se demonstreze clar că exista o legătură exactă între furnizorii de materii prime și tancurile și gloanțele folosite de soldații ruși în Ucraina. Dar chiar și stabilirea companiilor care furnizează produse și servicii care ar putea sprijini acțiunile militare nu mai este posibilă în urma unei legi introduse la începutul acestui an de guvernul rus.

În ianuarie, guvernul rus a interzis publicarea oricăror contracte de achiziții publice legate de securitatea și apărarea națională. Iar în această lună, parlamentul rus a adoptat un proiect de lege care impune companiilor precum Evraz să furnizeze bunuri și servicii pentru armată, invocând cererea tot mai mare din cauza războiului din Ucraina și a scăderii ofertei de materiale disponibile din cauza sancțiunilor.

,,Sarcina asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniții, este necesar să se optimizeze activitatea complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțurile de cooperare", a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov în fața parlamentarilor ruși.

Dacă oțelul de la Evraz, unul dintre cei mai mari producători din Rusia, nu a fost deja folosit pentru a fabrica arme pentru armata rusă, probabil că va fi folosit în curând. Oțelul este destul de folosit de companiile de apărare pentru a produce muniţie şi echipamente militare.

După cum precizează OCCRP, serviciilor de informații americane au precizat anterior ca producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod şi-a întrerupt activitatea din cauza lipsei de componente.

În lună martie, pe baza informaţiilor publicaţie de Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei, DefenseRomania a relatat că singurul producător de tancuri din Rusia - compania Uralvagonzavod - și-a oprit activitatea din cauza lipsei de componente.

În ciuda încercărilor de a nu mai depinde de importurile de componente din alte state, dependența reală a complexului militar-industrial rus de componentele occidentale este foarte mare.

Între timp, Abramovici - care a locuit la Londra - s-a grăbit să își reorganizeze activele ca răspuns la sancțiunile de marea britanie Marea Britanie, inclusiv să vândă clubul de fotbal Chelsea unui miliardar american.

Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea acțiunilor Evraz în lună martie, în ciuda faptului că societatea a insistat că participația de 28,64% a lui Abramovici nu se traduce prin faptul că acesta deține controlul efectiv. Cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Abramovici și-a transferat singur participația pe care o avea la gigantului siderurgic, pe care o deținea anterior prin intermediul companiei Greenleas Internaţional Holdings Ltd., cu sediul în Insulele Virgine Britanice.

Purtătorul de cuvânt al Evraz a declarat pentru OCCRP că Abramovici este cel mai mare acționar al companiei și a confirmat că el este beneficiarul final al Greenleas Internaţional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel